Amerikai elnökválasztás

Michiganben hivatalosan is győztesnek nyilvánították Trumpot

Michiganben a választási bizottság hivatalosan is győztesnek nyilvánította Donald Trump megválasztott elnököt.

2016.11.29 07:20MTI

A michigani választási bizottság három héttel a választás után győztesnek nyilvánította Donald Trump megválasztott elnököt, aki a bizottság összesített és hitelesített adatai szerint 10 704 vokssal győzött ebben az államban. Az elmúlt hetvenöt esztendőben ez volt a legszorosabb választási eredmény Michiganben, ahol 1988 óta Donald Trump az első republikánus jelölt, akinek sikerült győzelmet aratnia. A győzelemmel Trump Michigan mind a 16 elektorának támogatását megszerezte. Ezzel az elnök személyéről végleges döntést kimondó elektori testületben Trumpnak 306, míg a választáson alulmaradt Hillary Clintonnak, a demokraták volt elnökjelöltjének csak 232 támogatója van.

A Zöldek volt elnökjelöltje, Jill Stein várhatóan újraszámlálást kér Michigan államban is, erre szerdáig van ideje, Donald Trumpnak viszont hét napja van arra, hogy megtámadja Stein folyamodványát. A Zöld Párt volt elnökjelöltjét a demokraták egy része, egészen pontosan Hillary Clinton kampánycsapata és személy szerint maga Hillary Clinton is támogatja, sőt, mint Clinton egyik ügyvédje vasárnap közölte, a kampánycsapat tagjai tevékenyen részt is vesznek a voksok újraszámlálásában, amely Wisconsinban már meg is kezdődött.

Elemzők azonban arra figyelmeztetnek: a többi, célba vett államban nem járható út a voksok újraszámlálása. Pennsylvaniában például csaknem kivitelezhetetlen. Az újraszámlálás megindításához ugyanis a 9163 választási körzet mindegyikében közjegyző előtt hitelesített írásbeli nyilatkozat szükséges, a határidő azonban hamarosan lejár, sok körzetben már le is járt. Ebben az államban ráadásul Donald Trump több mint hetvenezer szavazattal kapott többet, mint Clinton.

A Fox televízió elemzője ezzel kapcsolatban megjegyzi: érthetetlen Clinton viselkedése, hiszen Donald Trump bármikor felkérheti az új igazságügyi minisztert, hogy mégis indíttasson büntetőjogi vizsgálatot, vagy kinevezhet egy különleges ügyészt a vizsgálatok megindítására akár Clinton email-botrányának, akár a Clinton Alapítványnak az ügyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.