Földrajz

Belgium átad háromhektárnyi területet Hollandiának

Példa nélküli a határ megegyezésen alapuló békés módosítása.

2016.11.28 11:55MTI

Belgium átad háromhektárnyi területet Hollandiának a Meuse (Maas) folyó partvonalán - közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán hétfőn.

A beszámoló szerint a kelet-belgiumi Liege melletti Visé közelében fekvő területet azért csatolják el, mert a Meuse partján a 60-as években végzett munkálatok megváltoztatták a folyó partvonalát, amely a két ország természetes határvonalát adja.

Charles Havard, Visé főjegyzője elmondta, hogy példa nélküli a határ megegyezésen alapuló békés módosítása, amelyet "a józan ész és a Hollandiával ápolt jó viszony tesz lehetővé". A nehezen megközelíthető földterületen nincs lakóház, így lakost Belgium nem veszít - tette hozzá.

Forrás: Google

A módosításról szóló szerződést - amely átrajzolja a két ország határvonalát és ezáltal a térképét is - hétfőn írja alá Fülöp belga és Vilmos Sándor holland király Hollandiában.

A határmódosítás csak azután lép életbe, ha az arra vonatkozó határozatot mindkét ország parlamentje elfogadta, várhatóan leghamarabb 2018. január 1-jén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.