Moszul ostroma

Eddig 68 ezren hagyták el az ostromlott Moszult

Több mint 68 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet iraki fellegvárának számító Moszul öt hete kezdődött ostroma miatt.

2016.11.22 15:59MTI

“Eddig 68 550-en menekültek el és szorulnak humanitárius segítségre” – olvasható az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) közleményében.

Joel Millman, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ugyan az utóbbi 72 órában 8300-an menekültek el az észak-iraki városból és térségéből, többen már elkezdtek visszatérni Moszul környéki otthonukba.

Reuters

A menekültek közül jelenleg 53 300-an élnek a város környéki menekülttáborokban, további 10 700-an magánházakban (bérleményekben vagy rokonoknál, barátoknál), több mint 4 ezren nyomorúságos körülmények között. Becslések szerint több mint egymillióan rekedhettek Moszulban, amelynek ostromát október 17-én kezdték meg az iraki katonák és a velük szövetséges erők.

Az AFP francia hírügynökség idézte Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminisztert, aki kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Moszulból a vártnál lényegesen kevesebben menekültek el. Az ENSZ az offenzíva kezdetekor azt mondta, hogy akár 200 ezer is lehet a várost elhagyók száma.

Becky Bakr Abdulla, a Norvég Menekülttanács (NRC) szóvivője az AFP-nek nyilatkozva arról beszélt: problémát jelent, hogy nincsenek biztonságos menekülőutak.

“A civilek nehéz választás előtt állnak: vagy otthon maradnak a támadások kereszttüzében, vagy a kockázatos menekülést választják” – magyarázta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.