Terrorizmus

Agymosott gyerekek az Iszlám Állam szolgálatában

Az iraki Emberi Jogi Bizottság jelentése szerint az Iszlám Állam (IÁ) terroristái az elmúlt két az iraki Moszul városában gyermekek százezreinek változtatták meg a gondolkodását. Közben tovább folyik a harc a stratégiai fontosságú városért, ennek pedig a civilek isszák meg leginkább a levét.

2016.11.17 09:17ma.hu

Az Iszlám Állam dzsihadistái állítólag már két éve módosítják az iskolai tanterveket, hogy a fennhatóságuk alá tartozó területeken a befolyásuk alá vonják a gyerekeket - írja az atv.hu az RT alapján.

„Gyűlöletet kényszerítenek rájuk, és kötelezik őket, hogy csatlakozzanak az IÁ soraihoz” – idézte egy iraki hírlap Dzsaad al-Samrit, az Emberi Jogi Bizottság médiaigazgatóját.

Al-Samri azt is elmondta, hogy ezen a módon már több mint 400 ezer gyermek oktatásába sikerült beleavatkozniuk.„Az IÁ tantervekben tanította a gyerekeknek, hogy hogyan készíthetnek robbanóövet, ejthetnek női túszokat, és állíthatnak álcázott csapdákat” – részletezte al-Samri, figyelmeztetve, hogy az ilyen gyakorlatok rögzülnek a gyerekek fejében, ha nem gondoskodnak róluk azonnal. Al-Samri elmondta, hogy felhívást intézett az ENSZ-hez, hogy rehabilitálja ezeket a fiatalokat.

A múlt héten, az ENSZ Emberi Jogok főbiztosának hivatala (OHCHR) közzétett egy jelentést, amely szerint az iraki hadsereg Moszul elleni folyamatos támadása közepette az IÁ már mustárgázt halmozott fel, civileket rabolt el kivégzéseket hajtott végre, és egyre több gyermekkatonát toborzott, ahogy a koalíció támadása miatt sorai kimerültek.

Zeid Ra'ad Al Husszein főbiztos bénítónak és tűrhetetlennek nevezte, hogy több tízezer erőszakosan áttelepített civilt élő pajzsként használ az Iszlám Állam, akiknek sok esetben szembe kell nézniük a kormányoldal megtorlásával, akik azzal vádolják a sokat szenvedett civileket, hogy támogatták a terrorszervezetet.

Az IÁ célja a gyermekkatonák bevetésével elég világos: öngyilkos küldetésekre felkészíteni őket, amikor a várost ostromolja az iraki hadsereg. A terrorcsoport néhányukat már be is vetette a közeledő erők ellen.

"Az IÁ bevetett egy a "kalifátus fiainak" nevezett, robbanóövet viselő csoportot Moszul óvárosának sikátoraiban. Aggódunk, hogy ezek tizenéves és annál is fiatalabb fiúk lehetnek" - közölte az OHCHR.

Twitter@Sputniknews

Az elmúlt néhány évben számos jelentés érkezett arról, hogy az IÁ kiképzőtáborokat szervez, ahol a gyerekeket gyilkoló-gépekké változtatják. Az interneten több videó jelent meg gyermekterroristákról, amint kivégzik az IÁ túszait, vagy egyéb rémisztő feladatokat hajtanak végre propaganda célokból.

Ezek a gyermekek – néhányuk láthatóan nem idősebb 3 évesnél – katonai és vallási kiképzést kapnak. Amint a csoport propagandavideóin látható, a gyerekek fegyvert kapnak játékként és „nevelési céllal” kivégzéseket nézetnek velük.

Jelentések szerint az idén egyedül az elmúlt télen mintegy 400 Jazidi gyermeket raboltak el fegyveresek Irakban. További 500 gyermeket pedig májusban raboltak el Dijalában és Anbar tartományban. Az ENSZ jelentése szerint 8-900 gyermeket magában Moszulban raboltak el katonai és vallási kiképzésre.

Az iraki parlament nők, család és gyermekkor bizottságának vezetője, Rehab al-Aboúda, azt állítja, hogy az IÁ a legtöbb ilyen elrabolt fiatalt már fegyveressé formálta, és az iraki biztonsági erők elleni összecsapásokban használja őket.

Az iraki erők keletről és a délről nyomulnak előre Moszul felé. Több környező település megtisztítása után a múlt héten léptek be a város keleti kerületeibe. Azonban ellenállással találkoztak a fegyveresek részéről, akik pokolgépeket, orvlövészeket és ellentámadások hullámait vetették be a hadsereg ellen.

Szaád Máan, az iraki Belügyminisztérium szóvivője kedden elmondta, hogy a kormányerők kiszorították a fegyveresek több mint egyharmadát a város keleti feléből - számolt be a Reuters. A szóvivő leszögezte: Bagdadot semmi nem állíthatja meg, hogy kiűzze a fegyvereseket a városból.

Jelentések szerint a terroristák az elmúlt két nap közel 25 embert öltek meg az iraki biztonsági erőkkel való együttműködés vádjával. Állítólag mintegy 2000 moszuli lakost elraboltak, és Tal Afar kerület irányába vitték, ahol emberi pajzsként használják őket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.