Németország

Merkel szerint Frank-Walter Steinmeier kiváló jelölt a német államfői tisztségre

A koalíciós pártok vezetői megállapodtak arról, hogy Steinmeiert jelölik államfőnek.

2016.11.15 05:30MTI

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa kiválóan alkalmas a szövetségi elnöki tisztség betöltésére - nyilatkozott Angela Merkel kancellár, a kereszténydemokrata CDU elnöke hétfőn Berlinben, miután a koalíciós pártok vezetői megállapodtak arról, hogy Steinmeiert jelölik államfőnek.

A CDU és bajor testvérpártja, a CSU megegyezése az SPD-vel a szociáldemokrata politikus elindításáról "a stabilitás jele" - húzta alá Angela Merkel a CDU közleménye szerint.

Fontos és helyes döntés, hogy a kormánypártok a világszerte mutatkozó nyugtalanság és instabilitás idején egy Németországban és külföldön nagy tekintélynek örvendő, megbízható és mindig a megoldásokra törekvő politikust jelölnek államfőnek - tette hozzá Angela Merkel.

Sajtóértesülések szerint a CDU-ban nem mindenki lelkes a szociáldemokrata politikus jelölésétől. A kereszténydemokraták egyik legtekintélyesebb vezetője, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a párt elnökségének hétfői telefonkonferenciáján vereségnek nevezte, hogy a CDU nem tudott saját jelöltet állítani, és kénytelen-kelletlen belement Steinmeier jelölésébe - írta a Rheinische Post című lap.

A lap szerint bírálta a külügyminiszter jelölését a CDU fiatal nemzedékének egyik vezetője, Jens Spahn is. Az elnökségi tag - Wolfgang Schäuble minisztériumának egyik államtitkára - szerint a CDU Frank-Walter Steinmeier jelölésével azt üzeni választóinak, hogy a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után ismét az SPD-vel akar kormányozni, holott a választók a nagy néppártok egymáshoz igazodásával járó nagykoalíció helyett azt várják, hogy erősödjék meg a önálló arculatuk.

Christian von Stetten, a Bundestag CDU-frakciójának egyik tagja a Rheinische Postnak Frank-Walter Steinmeier Donald Trump megválasztott amerikai elnökre egy augusztusi pártrendezvényen tett megjegyzésére utalva azt mondta, igen nehéz elképzelni, hogy egy olyan politikus legyen Németország államfője, aki a gyűlölet prédikátorának nevezi "legfontosabb partnerünk és szövetségesünk elnökét és hadseregének főparancsnokát".

A CSU elnökségében sajtóértesülések szerint ellenszavazat nélkül, egy tartózkodás mellett döntöttek Frank-Walter Steinmeier támogatásáról. A hétfői müncheni ülés után Horst Seehofer pártelnök, bajor kormányfő elmondta, sajnálja, hogy a CDU/CSU pártszövetségnek nem sikerült saját jelöltet találnia a Joachim Gauck távozásával megüresedő szövetségi elnöki tisztségre. A CSU-nak ezt tudomásul kell vennie, és az egész ország sorsa iránt felelős pártként kell eljárnia - mondta.

Németországban a szövetségi elnöknek elsősorban jelképes hatalma van, legfőbb feladata az ország egységének megjelenítése a pártokon és a napi pártpolitikai vitákon felülemelkedve. Joachim Gauck a lakosság nagy többségének megítélése szerint kiválóan végzi munkáját. Azonban júniusban bejelentette, hogy mandátuma 2017. márciusi lejártával távozik hivatalából és nem indul újra a tisztségért. Döntését azzal indokolta, hogy nem tudja garantálni az államfői tisztség betöltéséhez szükséges "energiát és vitalitást" a következő ciklusban, amely az életének 77. és 82. éve közötti szakaszára esik.

Az államfőt a szövetségi parlament (Bundestag) képviselőiből és a tartományi parlamentek azonos számú küldötteiből álló úgynevezett szövetségi közgyűlés (Bundesversammlung) választja. A mandátum 5 évre szól és egyszer megújítható.

Az első vagy a második fordulóban a szavazatok abszolút többségét megszerző jelölt nyeri el a tisztséget, a harmadik fordulóban elég a szavazatok relatív többsége, vagyis az lesz a szövetségi elnök, aki a legtöbb szavazatot kapja. A választást 2017. február 12-én tartják. A nagykoalíció pártjai abszolút többséggel rendelkeznek a szövetségi közgyűlésben, így Frank-Walter Steinmeiert már az első fordulóban megválaszthatják a második világháború utáni Németország 12. államfőjének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.