Amerikai elnökválasztás

WSJ: az igazságügyi minisztérium Clinton érdekében dolgozik

A The Wall Street Journal szerint az amerikai igazságügyi minisztérium átpolitizált és Hillary Clinton demokrata elnökjelölt védelmében, illetve érdekében dolgozik.

2016.11.04 21:54MTI

A lap munkatársa a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott e-mailekkel támasztja alá állítását, miszerint egyenesen Peter Kadzik igazságügyi államtitkár adott ki belső adatokat, információkat Clintonéknak, John Podesta kampányfőnök révén.

A kampány "legvisszataszítóbb fogásának" nevezi a lap azt, hogy Barack Obama amerikai elnök a héten a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóját vádolta meg azzal, hogy beavatkozik a kampányba és politizál, miközben éppen az FBI felügyeletét ellátó igazságügyi minisztérium vezetői tették ezt.

A The Wall Street Journal a WikiLeaks e heti kiszivárogtatása nyomán rekonstruálta a történteket. Nyilvánosságra került ugyanis John Podesta, Clinton kampányfőnöke és Peter Kadzik közötti email-váltás, amelyből kiderül, hogy az államtitkár már tavaly májusban, a magán email-fiókjáról figyelmeztette Podestát és a Clinton-kampányt, hogy meghallgatás és jogi eljárás várható Hillary Clinton e-mailjeinek ügyében. A lap ezzel kapcsolatban utánajárt Kadzik korábbi karrierjének és feltárta, hogy mind ő, mint a felesége régóta kapcsolatban áll a Demokrata Párttal. Kadzik ugyanis egy ügyvédi iroda tagjaként a demokraták ügyeit bonyolította, és képviselte a Demokrata Országos Bizottágot. A Bill Clinton elnöksége alatti Monica Lewinsky-ügyben pedig Podestát képviselte Kadzik, míg a felesége Bill Clinton elnöksége idején a Fehér Ház helyettes szóvivője, később pedig a Demokrata Párt kommunikációs vezetője volt.

A lap utal arra, hogy a minisztérium vezetése próbálta elkenni Kadzik kiszivárogtatásainak jelentőségét, arra hivatkozva, hogy "közérdeklődésre számot tartó információkat" adott tovább a Clinton-csapatnak, és ezt "nem is munkaidőben" tette. A The Wall Street Journal szerint ez a levél mindent elmond arról, hogyan működik az igazságügyi minisztérium: munkatársai azon vannak, hogy Hillary Clinton kerüljön ki győztesen az elnökválasztási küzdelemből.

A lap név szerint felsorolja azokat a minisztériumi vezetőket, akik Clintont segítik, és megemlíti azt is, hogy a tárca 228 munkatársa összesen 75 ezer dollárt (21 millió forint) adományozott a Clinton-kampánynak, míg két alkalmazott összesen 381 dollár (106 ezer forint) értékben Donald Trump republikánus elnökjelölt kampányát támogatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.