Egyezség

Több megállapodás született a magyar-szlovák kisebbségi vegyesbizottságban

A Magyar-Szlovák Alapszerződést 1995-ben írták alá és 1999 tartotta meg első ülését a vegyesbizottság.

2016.11.05 06:34MTI

A magyar-szlovák kisebbségi vegyesbizottság XIII. ülésének zárófordulója után a testület társelnökei csütörtökön Budapesten aláírták az ülés jegyzőkönyvét, amely számos kétoldalú megállapodást tartalmaz.

Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájáért felelős miniszteri biztos, a vegyesbizottság magyar társelnöke az aláírást követően azt hangsúlyozta, hogy az utolsó ülésre három évvel ezelőtt került sor, amikor nem sikerült aláírni a jegyzőkönyvet. Most viszont sikeres tárgyaláson vannak túl, amihez hozzájárult a két ország közötti politikai légkör javulása.



A társelnök a konkrétumok között említette: a többi között megállapodtak abban, hogy mindkét fél konkrét lépéseket tesz a komáromi Selye János Egyetem egyetemi státuszának megőrzése érdekében.

A Borsi-Zeleméri Rákóczi Kastélyban közösen Rákóczi-emlékhelyet alakítanak ki, illetve mindkét fél figyel a magyar, illetve a szlovák épített örökség megóvására egymás országában.

Arról is megegyeztek, hogy állandóan látogatható lesz a jövőben a kassai Márai Sándor-emlékkiállítás és a szlovák fél lépéseket tesz a magyar nyelvű oktatási rendszer fejlesztése érdekében - sorolta Kalmár Ferenc.

Miroslav Mojzita, a bizottság szlovák társelnöke, Szlovákia bosznia-hercegovinai nagykövete azt hangsúlyozta, hogy sikerült hatvan ajánlást elfogadni, amelyek mindkét kisebbség életkörülményeinek a javítását szolgálják. Ugyanakkor a jegyzőkönyvben foglaltakat mindkét fél előterjeszti saját kormányának elfogadásra.

Hangsúlyozta: örülnek annak, hogy a magyarországi szlovák kisebbség parlamenti képviseletet nyert, így érvényesítheti az igényeit.

Megállapodtak arról is, hogy a Magyarországon működő szlovák kisebbségi önkormányzat átveheti a szlovák nyelvű oktatási intézményeket, amennyiben ezt akarja, illetve működtetni is tudja azokat - mondta Miroslav Mojzita.

Az is elhangzott, hogy a kisebbségi vegyesbizottságok a Magyarország és a szomszédos államok között létrejött alapszerződések alapján működnek.

A Magyar-Szlovák Alapszerződést 1995-ben írták alá és 1999 tartotta meg első ülését a vegyesbizottság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.