Külföld

Alain Juppé és Nicolas Sarkozy is csak egy mandátumra jelöltetné magát francia elnöknek

A francia jobboldal elnökjelölt-állító választásán legesélyesebbnek számító Alain Juppé csak egy ötéves elnöki mandátumot vállalna, amennyiben jövő májusban államfőnek választják, hasonlóan Nicolas Sarkozy volt államfőhöz.

2016.11.05 02:31MTI

Az ellenzéki politikusok ezt a hét elnökjelölt-aspiráns csütörtök esti második televíziós vitáján erősítették meg.

Alain Juppé volt francia miniszterelnök és külügyminiszter, Bordeaux jelenlegi polgármestere úgy vélte, hogy ha elnökké választása esetén kudarcot vall a jobboldal, 2022-ben a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front kerülhet hatalomra.

A 71 éves politikus ígéretet tett arra, hogy amennyiben 2017-ben megnyeri az elnökválasztást, csak egy ötéves mandátumot vállal és 2022-ben mindenképpen átadja a hatalmat valamelyik riválisának.

"Ha belebukunk, egyikük sem fog engem követni, mert akkor sajnos egész más hipotézis áll fel. Akkor sajnos a Nemzeti Front ideje jön majd el. És ezt kell elkerülni mindenáron" - hangsúlyozta Alain Juppé.

"Nem Nicolas Sarkozyvel szemben jelöltetem magam, hanem a Nemzeti Fronttal és a leköszönő elnökkel (Francois Hollande-dal) szemben, aki szégyent hozott az elnöki posztra" - tette hozzá a volt miniszterelnök.

Nicolas Sarkozy volt elnök (2007-2012), aki szintén jelölt a novemberi előválasztáson, jelezte, hogy második alkalommal ő is csak egy ötéves mandátumot vállalna.

"Hatvanhét éves leszek a második mandátum végén amennyiben feltételezzük, hogy a franciák megválasztanak, és akkor már ideje lesz megköszönni Franciaországnak mindazon éveket, amelyek alatt szolgálhattam" - mondta Nicolas Sarkozy ironikusan, arra utalva, hogy Alain Juppé 72 éves lesz az elnökválasztás idején.

A francia választóknak várhatóan mintegy 12 százaléka részt vesz a november 20-án és 27-én megrendezésre kerülő jobboldali előválasztásokon, amelyeknek tétje jelentős, hiszen a belviszályban meggyengült baloldal meglehetősen népszerűtlenné vált Franciaországban az elmúlt kormányzási időszakban. Így az előválasztások győztese jó eséllyel Marine Le Pennel mérkőzhet majd meg az elnöki címért jövő májusban. Jóllehet a Nemzeti Front jelöltjének választásról választásra nő a támogatottsága, a legtöbb franciából még mindig ellenérzést vált ki. Azaz a jobboldali előválasztások győztesének szinte egyenes az útja az államfői székig.

A legfrissebb felmérések szerint Alain Juppé az első fordulóban a szavazatok 39 százalékára számíthat, és 12 ponttal megelőzheti a második helyre várt Nicolas Sarkozyt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.