Földrengés Olaszországban

"Pokoli, és nem akar abbamaradni" - 3 nap alatt több mint ezer utórengés

A vasárnapi 6,6-es erősségű földmozgást követően több mint 1100 utórengést regisztráltak Olaszországban, ezek közül 240 3-4-es erősségű volt, 19 pedig 4-5-ös.

2016.11.01 16:07MTI
hirdetés

Az olasz geofizikai és vulkánkutató intézet (INGV) közleménye szerint az eddigi legerősebb, 4,8-as utórengés kedd délelőtt 9 óra körül történt. Az erőteljes utólagos földmozgások miatt több épületben keletkezett kár.

"Pokoli, és nem akar abbamaradni" - panaszolta Marco Rinaldi, Ussita polgármestere, akinek városát több rengés sújtotta az elmúlt hetekben.

Castelsantangelo sul Nerában jelentős anyagi károkat okozott a földmozgás.

"Minden összedől errefelé" - jellemezte a helyzetet Mauro Falcucci városvezető. "Ami pedig nem dőlt még össze, az instabil. A város olyan, mintha végigment volna rajta egy úthenger."

Így kaparnak ki egy kutyát a romok alól

Szatellitfelvételek tanúsága szerint a föld helyenként 70 centiméterrel emelkedett ki vagy süllyedt meg a rengés epicentrumának közelében.

"Meglehetősen szokatlanok az ekkora eltérések" - mondta Marco Ferrazzoli, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács (CNR) szóvivője.

Összehasonlításképpen: az augusztus 24-ei, 6,1-es olaszországi földrengés függőleges irányban maximum 18 centiméterrel mozdította el a föld felszínét.

Harminchat éve nem mértek a jelenlegihez hasonló pusztító erejű földrengést Olaszországban. A vasárnap reggeli földmozgás epicentruma az umbriai Norcia közelében volt az ország középső részén.

A természeti csapásnak nem volt halálos áldozata, nem úgy mint az augusztus 24-ei, 6,1 erősségű földmozgásnak, amely 298 emberéletet követelt a jelenlegi események helyszínétől csupán 55 kilométerre található Amatrice, Accumoli és Arquata del Tronto térségében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.