500

Németországban elkezdődött a reformáció emlékéve

A Luther Márton német szerzetes egyházi megújulást követelő téziseinek 1517. október 31-i meghirdetésének 500. évfodulójáig tartó rendezvénysorozatot Joachim Gauck államfő nyitotta meg Berlinben.

2016.11.01 03:37MTI

Az egykori keletnémet polgárjogi harcos és evangélikus lelkész a Konzerthausban tartott ünnepségen elmondott beszédében kiemelte: a reformáció kezdetének egyik eddigi jubileuma idején sem élt Németországban olyan sok nem keresztény vagy nem is vallásos ember, mint most. Ők immár vitathatatlanul Németországhoz tartoznak, rendelkeznek a vallás és a lelkiismeret szabadságával, olyan elidegeníthetetlen alapvető jogokkal, amelyek a reformáció nélkül nem alakultak volna ki.

A kereszténység átment a reformáció, a felvilágosodás és a valláskritika "hármas tűzén", és a szekularizációval, valamint az oly természetesnek gondolt "népegyház" megszűnésével ugyan nagy árat fizetett, de "megérkezett a modernitásba, legalábbis nagyrészt" - mondta Joachim Gauck.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.