Járvány

Kórosan kisfejű baba született Vietnamban

Thaiföld után Vietnam a második ország a térségben, ahol előfordul a zikavírus miatt kóros kisfejűség.

2016.10.31 11:29MTI

Vietnamban is megszületett az első olyan csecsemő, aki minden valószínűség szerint azért született kóros kisfejűséggel, mert édesanyja a terhesség ideje alatt megfertőződött a zikavírussal - jelentették vasárnap a helyi egészségügyi hatóságok.

Egy most négy hónapos csecsemőről derítették ki az orvosok, hogy kóros kisfejűségének oka anyja megbetegedése lehet. “Nagy a valószínűsége, hogy az eset összefüggésbe hozható a zikavírussal, és ez az első ilyen eset Vietnamban” – közölte a hanoi egészségügyi tárca.

Ha az orvosok minden kétséget kizáróan megerősítik az összefüggést, azzal Thaiföld után Vietnam a második ország a térségben, ahol előfordul a zikavírus miatt kóros kisfejűség.

Az eredetileg Afrikából származó zikavírust szúnyogok terjesztik. Tavaly Brazíliában több tízezer megbetegedést és több ezer mikrokefáliával született csecsemőt regisztráltak. A hagyományosan enyhe influenzához hasonló tüneteket okozó zikaláz azóta több olyan országban is felütötte a fejét, ahol elég meleg a klíma a vírust terjesztő szúnyogoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.