Zaklatás

A szövetségi legfelső bíróság tagját is szexuális zaklatással vádolja egy nő

Az erről szóló emlékeit Moira Smith először körülbelül két héttel ezelőtt tette közzé a Facebook közösségi oldalon.

2016.10.28 10:39MTI

Clarence Thomas konzervatív főbíró, akit még George Bush elnök jelölt erre a posztra 1991-ben. A 41 éves Moira Smith azzal vádolta meg őt csütörtökön, hogy 1999-ben a főbíró egy gálavacsorán zaklatta őt, s a csaknem húsz évvel ezelőtti illusztris rendezvényen a főbíró állítólag többször megfogta a fenekét.

Moira Smith, aki jelenleg egy alaszkai gázipari cég alelnöke, akkor még a Truman Alapítvány ösztöndíjasa volt, és segített az alapítvány vezetőjének, Louis Blairnek egy gálavacsora megszervezésében. A vacsorát Blair Falls Churchben lévő villájában tartották, s a vendégek között politikusok és befolyásos személyiségek voltak. Smith állítása szerint Thomas főbíró akkor simogatta meg, amikor ő éppen terített, s azt is kérte tőle, hogy az asztalnál majd üljön mellé. Amikor az akkor 24 éves nő nemmel válaszolt, állítólag még egyszer megsimogatta.

Az erről szóló emlékeit Moira Smith először körülbelül két héttel ezelőtt tette közzé a Facebook közösségi oldalon, éppen akkor, amikor nyilvánosságra került a Donald Trump republikánus elnökjelölt 2005-ben nőkre tett megjegyzéseiről szóló, titokban készült videó. A bejegyzést aztán Smith eltávolította, sőt, az elmúlt napokban a Facebook-oldalát is megszüntette. Ugyanakkor egymás után adja az interjúkat az egykori gálavacsoráról, egyúttal elítélve Donald Trumpot is.

"Tudjuk, hogy sok nagyhatalmú férfi kihasználja a sérülékeny nőket" - fogalmazott a 41 éves nő az őt megkereső National Law Journal című jogászlapnak, s arra a kérdésre, hogy vajon annak idején miért nem hozakodott elő a történettel, azt válaszolta, hogy annyira "sokkolta" őt, hogy nem is tudott róla beszélni. Hozzátette: igaz, a díszvacsorán közös képet készíttetett magáról és Clarence Thomas főbíróról, de ezt "ellentmondásos érzelmekkel" tette.

Louis Blair, a Truman Alapítvány akkori vezetője "sokkoló vádnak" minősítette a kijelentéseket, s a CNN televízióban megkérdőjelezte, hogy a bíró és a fiatal nő egyáltalán volt-e kettesben a szobában.

Clarence Thomas főbíró hivatala nem kívánt reagálni a történetre. Elemzők azonban megjegyzik: főbíróválasztás előtt áll a szövetségi legfelső bíróság - amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be -, és a republikánusok már megígérték, hogy ha Clinton lenne az elnök, mindenképpen megakadályozzák, hogy az Obama által jelölt, baloldaliként számon tartott Merrick Garland legyen az új főbíró.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.