Amerikai elnökválasztás

Trump az egészségbiztosítási törvény visszavonását ígéri

A novemberi amerikai elnökválasztásra készülő Donald Trump republikánus elnökjelölt az egészségbiztosítási törvény visszavonását ígéri.

2016.10.27 21:53MTI

Az egészségbiztosítási költségek ugrásszerű növekedése a választási kampány egyik fő témája lett, s a republikánus jelölt - észlelve a közhangulatot - csütörtöki ohiói nagygyűlésén az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény teljes visszavonására tett ígéretet.

Bár Donald Trump eddig is szinte rutinszerűen ostorozta a jelenlegi - demokrata párti - elnökről, Barack Obamáról elnevezett egészségbiztosítási törvényt, csütörtökön először fordult elő, hogy ez a téma uralta kampánygyűlését. Elemzők szerint ennek az is oka, hogy a Fehér Ház a napokban figyelmeztetett arra: jövőre az egészségbiztosítási csomagok ára jelentősen megemelkedhet sok amerikai számára.

"Az Obamacare tönkreteszi az egészségügyi rendszerünket" - fogalmazott most Trump. Ugyanakkor nem vázolta fel a saját konkrét terveit, nem hirdetett átfogó koncepciót az egészségbiztosítási rendszer átalakítására.

Az ohiói Springfieldben tartott kampányrendezvényen Trump megismételte, hogy a "muszlim terroristákat" távol tartja majd Amerikától, s a szerinte "katasztrofális" állapotban lévő amerikai gazdasági helyzet megoldására ismét új munkahelyek teremtését, a kiszervezett, vagyis külföldre telepített munkahelyek "visszahozatalát" és az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény (NAFTA) újratárgyalását ígérte. Emellett adócsökkentést és elsősorban a középosztályt segítő adótörvényeket helyezett kilátásába.

Megismételte azt is, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen keményen fellépne, és hosszasan idézte a terroristák keresztényüldözésének példáit, összekötve azzal, hogy szerinte Clinton éppen ebből a konfliktusos térségből akarja engedélyezni menekültek Egyesült Államokba költözését. Donald Trump azt ígérte: elnökké választása esetén megszünteti a szíriai menekültek befogadásának Obama elnök által meghirdetett programját. A teljesen nyitott határok ellenzőjének mondta magát, és megismételte azt is, hogy falat emeltetne az amerikai-mexikói határon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.