Illegális bevándorlás

Belgiumban vízumot kellene adni a menekültstátust kérő migránsoknak

Egy belga bíróság döntése értelmében a hatóságoknak meg kell adniuk a vízumot annak a szíriai családnak, amelynek tagjai Aleppóból legális úton szeretnének eljutni Belgiumba, hogy ott menedékkérelmet nyújthassanak be.

2016.10.27 21:01MTI

Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár szerint félő, hogy az ítélet "emberek ezrei előtt nyithatná meg a kaput" az országba - jelentette a helyi média csütörtökön.

Elsőfokú ítéletében a törvényszék szerdán kimondta, hogy az államnak a további késedelem minden egyes napja után 4000 eurót kell kifizetnie a négytagú családnak a vízum megadásáig - írta a Le Soir című belga napilap.

A jelenleg az ostromlott szíriai városban tartózkodó család a veszélyes tengeri átkelés megkockáztatása nélkül szeretne eljutni Belgiumba, ahol - Francken szerint - megérkezésükkor menedékkérelmét nyújtanának be. A szírek egy namuri családnál laknának, amelynek tagjai már jelezték, hogy fogadják őket.

A menekültügyi és migrációs államtitkár "őrültségnek" nevezte a döntést, és bejelentette, hogy fellebbezni fognak.

"Ha lehetővé tesszük, hogy az emberek vízummal jöjjenek Belgiumba abból a célból, hogy menedékkérelmet adjanak be, akkor az egész rendszer összeomlik" - mondta.

A hatályos belga törvények értelmében csak azok nyújthatnak be menekültügyi kérelmet, akik az ország területén tartózkodnak.

"A beutazás egyetlen törvényes módjához vízumra van szükség. Ennek az akadályozása az embercsempészek malmára hajtja a vizet" - vélekedett Mieke Van den Broeck, a szíriai család belga ügyvédje. "Hihetetlen, hogy (az államtitkár) inkább a kártérítés megfizetését választja, mintsem segítene egy veszélyben lévő családnak" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.