Földrengés

Renzi: Olaszország nem hagyja cserben állampolgárait

"A legutóbbi földrengés nagy erőpróbát jelent, de az olaszok erősek."

2016.10.27 20:13MTI

Olaszország nem hagyja cserben az állampolgárait, a legutóbbi földrengés nagy erőpróbát jelent, de az olaszok erősek - próbált lelket önteni az emberekbe csütörtökön Matteo Renzi kormányfő a szerda esti földrengések epicentrumához közeli közép-olaszországi Camerinóban.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján tudatta azt is, hogy a kormány 40 millió eurót (több mint 12 milliárd forintot) különített el a földmozgás által érintett Marche és Umbria régiók megsegítésére. Közölte: ez az összeg nem elég, de annak első jele, hogy a térségekről nem fog megfeledkezni Róma.

illa Sant'Antonio település megrongálódott temploma (MTI/EPA/Cristiano Chiodi)

“Az egész ország veletek van” – fogalmazott Renzi, hozzátéve, hogy a földmozgások rávilágítottak az olaszországi épületek földrengésállóságát fokozó befektetések szükségére.

Renzi hangsúlyozta, hogy a földrengéseket követő újjáépítésekre szánt összegeknek, valamint a migránsok befogadására költött tételeknek kivételt kell képezniük az Európai Unió költségvetési hiányokra vonatkozó korlátozásai alól.

Közölte: elképzelhetetlen, hogy az emberek a telet sátrakban töltsék, ennek a problémának az orvoslása a jelenlegi legfőbb szempont. Mint mondta, az elkövetkező napokban meglátják, ezt miképpen oldják meg.

Az olasz polgári védelem azt javasolta, hogy ideiglenesen az Adriai-tenger partján lévő hotelekben szállásolják el a természeti katasztrófában érintett embereket. A helyiek többsége viszont ezt ellenzi.

A heves esőzések ellenére több ezren töltötték a csütörtökre virradó éjszakát a szabadban, mert nem mertek visszatérni részben megrongálódott otthonaikba. Közép-Olaszországot szerda este három erőteljesebb rengés rázta meg.

A rossz időjárás és az áramkimaradások megnehezítették a tűzoltók bevetését a földmozgások által leginkább sújtott Ussita, Camerino, Visso és Castelsantangelo sul Nera településeken. Ussita polgármestere “katasztrófáról” beszélt, elmondása szerint a faluban a lakások 80 százaléka megrongálódott.

Jelentős károkat okozott a természeti katasztrófa Arquata del Trontóban is, ahol már a legutóbbi, 297 ember halálát és több település pusztulását okozó augusztusi földrengés is súlyos pusztítást végzett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.