Migráció

Egyre több ukrajnai kér menedékjogot Izraelben

Hosszú sorok kígyóznak az utóbbi időkben Tel-Avivban az izraeli belügyminisztérium bevándorlási hivatala előtt, ezért már este beállnak a sorszámért álló sorba az menedékjogot igénylő ukránok.

2016.10.28 01:26MTI

Idén megsokszorozódott az Izraelben menedékjogot kérő ukrán állampolgárok száma - jelentette az izraeli 10-es tévécsatorna.

A tévé szerda esti magazinműsorában bemutatott képsorok szerint hosszú sorok kígyóznak az utóbbi időkben Tel-Avivban az izraeli belügyminisztérium bevándorlási hivatala előtt, ezért már este beállnak a sorszámért álló sorba az menedékjogot igénylő ukránok.

A hivatal adatai alapján míg 2013-ban mindössze négy, 2014-ben már 49, tavaly 704, idén októberig pedig már 5377 ukrán állampolgár adta be a menedékjog iránti kérvényét.

Számuk egyre inkább versenyre kel az Izraelt eddig elérő afrikai menedékkérőkével: ugyanis idén eddig 3105 eritreai, 3234 szudáni, és 2079 egyéb afrikai folyamodott hasonló kéréssel az izraeli hatóságokhoz.

Izraelben jelenleg mintegy negyvenezer afrikai menedékkérő tartózkodik, akik az évtized eleje óta érkeztek illegálisan Egyiptom felől, a határ mentén 2013 végére befejezett kerítésrendszer felépítése előtt.

Az ukránok repülőgépeken, érvényes utazási okmányokkal landoltak Tel-Avivban. Ebben az évben eddig több mint 105 ezer ukrajnai turistát fogadott a Ben Gurion repülőtér, de egy részük - a jelek szerint - nem kívánt visszatérni hazájába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.