Kiberterror

Ukrán hackerek állítólag feltörték Putyin tanácsadójának email-fiókját

Egy magát CyberJuntának nevező ukrán hackercsoport azt állítja, hogy sikerült feltörnie Vlagyiszlav Szurkovnak, az orosz elnök tanácsadójának email-fiókját, s a megszerzett levelek szerinte bizonyítják az orosz politikus részvételét Ukrajna destabilizálására, kárpátaljai szakadár törekvések felerősítésére irányuló akciók kitervelésében.

2016.10.27 12:51MTI

Olekszandr Tkacsuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnökének hivatalvezetője a 112 ukrán hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a hackerek által nyilvánosságra hozott anyagok zöme hitelesnek tűnik, mert a bennük lévő információk szinte szóról szóra egyeznek az SZBU által korábban megszerzett iratokban foglaltakkal.

Kifejtette, hogy az SZBU korábban egy kárpátaljai ruszin szervezet radikális szárnyának vezetőjétől kobozott el dokumentumokat, amelyek Kárpátalja föderális státusának követelését célzó megmozdulások tervét tartalmazták. Az illetőről annyit árult el, hogy tudomása szerint jelenleg Oroszországban tartózkodik, családneve "G" betűvel kezdődik.

Tkacsuk hozzáfűzte, hogy az SZBU jelenleg csak azokat az anyagokat ismeri, amelyeket a hackerek nyilvánosságra hoztak. A szolgálat szakértői vizsgálat alá veszi a publikált dokumentumokat, és próbálja felvenni a kapcsolatot közvetlenül a csoporttal is további információkért.

A hackercsoport állítása szerint Ukrajna destabilizálásának tervéről szólnak Szurkov és egy bizonyos Karpov nevű emberének levelei, amelyeket utóbbi Nyikolaj Pavlov néven írt alá, hogy leplezze kilétét. A terv, amely "hajtókar" fedőnéven szerepelt a levezésükben, állítólag 2016 novembere és 2017 márciusa közt végrehajtandó akciókat tartalmaz.

Pavlovot a hírtévé szerint korábban Nagyija Szavcsenko, az Oroszországból májusban kiszabadított ukrán pilótanő azonosította mint egyik elrablóját. A jelenleg parlamenti képviselőként politizáló katonanő oroszországi pere alatt váltig állította, hogy nem önként lépte át az orosz határt, hanem elhurcolták őt a kelet-ukrajnai konfliktus övezetéből. A pilótanőt - akit 22 év börtönnel büntettek és ét évet ült Oroszországban - civilek megölésében való közreműködés mellett tiltott határátlépésért is elítélte az orosz bíróság.

Valentin Nalivajcsenko, az SZBU volt főnöke szintén a 112 televízió műsorában azt mondta, hogy Szurkov kapcsolatáról a kelet-ukrajnai szakadár "népköztársaságokkal", valamint a kijevi Majdan-tüntetők 2014-ben történt lelövetésében játszott szerepéről szóló, és egyéb más dokumentumokat a biztonsági szolgálat már 2014-2015-ben - vagyis az ő hivatali ideje alatt - összegyűjtött. Szavai szerint e dokumentumok szolgáltak alapul a Szurkov és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) elleni büntetőeljárás megindításához az ukrán katonai ügyészségen.

Nalivajcsenko 2015 áprilisában közölte, hogy az európai integrációt és hatalomváltást követelő Majdan-tüntetések idején Szurkov és az FSZB-től magas rangú vezetők Ukrajnában jártak, sőt, előbbi éppen Kijevben volt azokban a napokban, amikor a karhatalmi erők éles lőszerekkel rálőttek a tüntetőkre. Petro Porosenko ukrán elnök tavaly februárban azt közölte, hogy az SZBU és a főügyészség a Majdan-tüntetők halálával kapcsolatos nyomozás során talált olyan nyomokat, amelyek Moszkvához vezetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.