Illegális bevándorlás

Calais: az újonnan érkezőknek "szét kell szóródniuk"

A calais-i tábor végleges felszámolásának megkezdése után érkezett migránsok nem számíthatnak arra, hogy a francia hatóságok őket is áttelepítik.

2016.10.27 12:13MTI

A migránstábor végleg bezárt, és többé nem nyitja meg kapuit - mondta el Fabienne Buccio prefektus a helyszínen tartózkodó újságíróknak. "Az áttelepítések lebonyolításával megbízott központ is befejezte működését" - tette hozzá.

"Calais-nak nem feladata, hogy Európa összes migránsát fogadja" - mutatott rá. "Nem akarunk légüres teret létrehozni. Arra kértük az újonnan érkezetteket, hogy szóródjanak szét."

A helyszínen tartózkodók csütörtökön mintegy 100 fős, főként fiatalokból álló migránscsoportot láttak elvonulni a tábor hétfőn kezdődött kiürítését felügyelő rendőrség tagjai mellett.

"Ezek az emberek eredetileg nem voltak a tábor lakói" - magyarázta Buccio.

Buccio szerdán azt mondta, hogy a "dzsungel" néven ismert migránstáborban immár senki sem tartózkodik, és befejeződött több mint 5 ezer lakójának áttelepítése franciaországi fogadóközpontokba. A prefektus hozzátette: a sátrak lebontása és a szemét összetakarítása hétfőig elhúzódhat.

Több mint ezer kísérő nélküli kiskorút egyelőre a tábor mentén álló konténerekben szállásoltak el, amíg a brit hatóságok eldöntik, kiket vesznek át közülük.

A hatóságok és a segélyszervezetek is úgy vélik, hogy a migránsok egy része a Calais-i "dzsungel" felszámolása után sem mond le arról, hogy megpróbáljon kamionokban elbújva átjutni Nagy-Britanniába. Ezért tartani lehet attól, hogy a következő hetekben a lebontásra ítéltnél kisebb sátortáborok alakulnak ki ismét a régióban, ahova a migránsok kisebb csoportokban visszatérnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.