Moszul ostroma

Szorul a hurok: megpróbálnak a civilek közé vegyülni a terroristák

A moszuli szélsőségesek teljesen megváltoztatták külsejüket, el akarnak vegyülni a helyiek között.

2016.10.26 14:24MTI

Ahogy szorul a hurok Moszul körül, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei leborotválják szakállukat és megváltoztatják öltözetüket - jelentette szerdán az AFP francia hírügynökség szemtanúk beszámolójára hivatkozva.

Egyikük azt mondta a hírügynökségnek, hogy a szélsőségesek teljesen megváltoztatták külsejüket, el akarnak vegyülni a helyiek között. Az AFP által megkérdezett moszuli férfi azt mondta: szerinte a fegyveresek attól félhetnek, hogy a helyiekétől elütő öltözékük és szakálluk miatt könnyű célpontok lesznek, vagy egyszerűen a civilek közé vegyülve akarnak megszökni az észak-iraki városból.

Több szemtanú is elmondta, hogy a városban eddig a dzsihadisták jóváhagyásával tevékenykedő szíriai kereskedők a hadművelet kezdete óta egyik napról a másikra eltűntek.

Az Iszlám Állam harcosai Moszulban (Reuters)

Az iraki kormányerőket immár mindössze öt kilométer választja el Moszul sűrűn lakott, belső kerületeitől. A városban nincs internet, és egyetlen tévéadás sem fogható, de a városban már tisztán hallható a fegyverek zaja, és az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció harci gépei is mind alacsonyabban húznak át a város fölött. Mind a helyiek, mind amerikai katonai források arról számoltak be, hogy az Iszlám Állam sok fegyverese elhagyta Moszul keleti részét, és a várost kettészelő Tigris folyó nyugati partjára vonult vissza.

Az iraki kormány 25 ezer embert mozgósított a város visszafoglalására, az Iszlám Államnak pedig mintegy 3-5000 fegyverese lehet még Moszulban. A legnagyobb gondot a házilagos készítésű pokolgépek és a szélsőségesek által alkalmazott gerillataktika okozza az előrenyomuló kormányerőknek. A robbanóanyaggal megrakott autókat ráadásul újabban nem vezetik a nyílt utcán kilométereken át, hanem lesből támadnak velük, az utolsó pillanatban, meglepetésszerűen kihajtva épületek takarásából vagy belsejéből.

Moszulban és környékén körülbelül 1,5 millió ember él. Az ENSZ adatai szerint eddig mintegy kilencezren menekültek el a harcok elől.

"Egyelőre kevés a menekült, mert a Moszulért folyó igazi csata még nem kezdődött el. Hatalmas menekültáradatra számítunk, és a nemzetközi közösség által küldött segítség elmarad a korábban ígérttől. Ha semmi nem változik, katasztrófa lesz" - hangsúlyozta az iraki hadsereg egyik magas rangú tisztje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.