Terrorizmus

Németországban kiterjeszthetik a kamerás térfigyelő rendszereket

Közhasználatú magánterületen is lehetne rendőrségi térfigyelő kamerákat telepíteni a terroristák és az ámokfutók elleni harc jegyében.

2016.10.26 13:54MTI

A kamerás térfigyelő rendszerek kiterjesztését javasolja Németországban egy szerdán kiszivárgott törvényjavaslatban a szövetségi belügyminisztérium, a tárca elképzelése szerint közhasználatú magánterületen is lehetne rendőrségi térfigyelő kamerákat telepíteni a terroristák és az ámokfutók elleni harc jegyében.

A belügyminisztérium a júliusi ansbachi iszlamista terrormerényletre és a müncheni ámokfutásra hivatkozó tervezetben azt javasolja, hogy egyebek mellett bevásárlóközpontokban, sportlétesítményekben, parkolókban, buszokon és vonatokon is tegyék lehetővé rendőrségi térfigyelő rendszer kiépítését.

A tárcaközi egyeztetésre indított javaslat szerint módosítani kell az adatvédelmi előírásokat, hogy szélesebb jogi lehetőség nyíljék az állampolgárok kamerás megfigyelésére a közbiztonság erősítése céljából. Az utóbbi hónapok eseményeinek fényében látható, hogy a személyes adatok és a biztonság elvének mérlegelésénél az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell helyezni a biztonságra - idézett a kormány elé várhatóan novemberben kerülő a tervezetből a Ruhr Nachrichten című lap.

A javaslatról elsőként beszámoló lap rámutatott, hogy a nyilvános helyek kamerás megfigyeléséhez az adott tartomány adatvédelmi hivatalának engedélye szükséges, és ezek a tartományi hatóságok eddig rendre a személyes adatok védelmére helyezték a hangsúlyt, és elutasították a belügyminisztériumi koncepcióból kivilágló érvrendszert.

A bajorországi Ansbachban július 24-én egy szíriai elutasított menedékkérő felrobbantotta magát egy fesztivál közelében, a 27 éves férfi életét vesztette, tizenöten megsebesültek. Két nappal korábban a tartomány fővárosában, Münchenben egy 18 éves iráni-német állampolgárságú fiatalember egy bevásárlóközpontnál kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával.

A Handelsblatt című üzleti lap szerdán arról írt, hogy a belügyminisztérium rövidesen elkezdheti egy arcfelismerő szoftverrel ellátott kamerás térfigyelő rendszer tesztelését. A minisztérium, a szövetségi rendőrség és a szövetségi bűnügyi hivatal a Deutsche Bahn vasúttársasággal tárgyal az úgynevezett intelligens videóelemzési technológia kipróbálásáról, a helyszín egy pályaudvar lehet, a teszt kezdetének időpontjáról még nem döntöttek - derül ki a szövetségi parlament (Bundestag) egyik ellenzéki pártja, a Zöldek írásbeli kérdésére adott kormányzati válaszból.

A minisztérium legfőképpen a terrorgyanús személyek kiszűrésére kívánja rendszeresíteni az arcfelismerő technológiát pályaudvarokon és repülőtereken. A Zöldek élesen bírálták a tervet, szerintük a térfigyelő kamerás rendszerekről az az eddigi legfontosabb tapasztalat, hogy nemigen erősítik a biztonságot, viszont veszélyeztetik az alapvető jogok érvényesülését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.