Nemi megkülönböztetés

Világszerte zaklatják a női képviselőket a parlamentben

A nemi megkülönböztetésen alapuló támadások és a zaklatások jelentős számú női törvényhozót érintenek, és a jelenség - más-más mértékben ugyan, de - minden országban létezik.

2016.10.26 13:29MTI

A női parlamenti képviselők a világ minden táján zaklatásnak, szexista megjegyzéseknek és erőszakoskodásnak vannak kitéve férfi kollégáik részéről - állapította meg az Interparlamentáris Unió (IPU) szerdán közzétett jelentésében.

A jelentés szerint a probléma “valós, és széles körben elterjedt”.

Az IPU vizsgálatából kiderült, hogy a nemi megkülönböztetésen alapuló támadások és a zaklatások jelentős számú női törvényhozót érintenek, és a jelenség – más-más mértékben ugyan, de – minden országban létezik.

A genfi székhelyű IPU első alkalommal készített felmérést a témában. Öt különböző régióban, 39 országban gyűjtöttek adatokat összesen 55, vegyes korosztályú női parlamenti képviselőtől.

A megkérdezettek jelentős többsége, nyolcvan százaléka arról számolt be, hogy került már kellemetlen helyzetbe férfi kollégáinak ellenséges fellépése miatt. A vizsgálatba bevont női törvényhozók 44 százalékát fenyegették már meg azzal mandátumuk idején, hogy megölik, megerőszakolják, megverik vagy elrabolják. A válaszadók szerint a támadások a legtöbb esetben férfi képviselőtársaiktól érkeztek, sokszor a saját pártjukon belül. Ha egy képviselőnő 40 év alatti, vagy ha ellenzéki pártot képvisel, vagy ha valamilyen kisebbségi csoportba tartozik, az még nagyobb kockázatot jelent.

A képviselőnőket nemcsak a parlamenti irodákban és a politikai találkozókon érik inzultusok, hanem egyre jellemzőbben a közösségi médiában is – mutatott rá az IPU jelentése. Többükkel előfordult, hogy a fényképüket rámontírozták egy meztelen nő képére, vagy obszcén rajzok, lejárató megjegyzések jelentek meg a fényképeik mellett, illetve olyan hamis információk kezdtek el keringeni róluk a közösségi médiában, amelyek azt sugallták, hogy házassági vagy egyéb magánéleti problémáik vannak.

A világ 171 nemzeti parlamentjét összefogó Interparlamentáris Unió felszólította mind a férfi, mind a női törvényhozókat, hogy emeljék fel a szavukat a képviselőnőket nemi alapon érő hátrányos megkülönböztetés és zaklatás ellen, illetve javasolta, hogy az egyes országokban alakítsanak ki megfelelő eljárást a panaszok kezelésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.