Illegális bevándorlás

Megháromszorozódott a halálozási arány a Földközi-tengeren

Ez volt eddig a legkönyörtelenebb év a migránsok számára.

2016.10.25 16:05MTI

Legalább 3740 ember veszett oda a Földközi-tengeren Európa felé tartva idén, majdnem annyi, mint ahány 2015-ben egész évben, amikor viszont háromszor annyian vágtak neki a veszélyes útnak - közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

William Spindler, a szervezet szóvivője elmondta, hogy míg tavaly az ENSZ adatai szerint 1 015 078-an keltek át tengeren Európába, addig idén csak 327 800-an. Ezzel szemben 2015 azonos időszakában 3175-en vesztették életüket, egész évben pedig 3771-en, míg 2016-ban már 3740-en haltak meg.

“Ez volt eddig a legkönyörtelenebb év a migránsok számára a Földközi-tengeren” – mondta egy genfi sajtótájékoztatón Spindler, hozzátéve: “fogalmazhatunk úgy is, hogy a halálozási arány megháromszorozódott.”

Ez azt jelenti, hogy míg tavaly minden 269. migráns fúlt vízbe az átkelés során, addig idén már minden 88.

Ennek az a magyarázata – tette hozzá Spindler -, hogy idén az embercsempészek inkább a Líbiából Olaszországba vezető, hosszabb és veszélyesebb útvonalat használják, míg tavaly többségében a Törökország és Görögország közötti tengeren érkeztek a migránsok Európába.

A Líbiából kiinduló tengeri útvonalon minden 47. ember az életével fizet az átkelési kísérletért.

A főbiztosság szóvivője szerint az embercsempészek is megnehezítik a mentőegységek munkáját, mert egyszerre több túlzsúfolt, rozoga hajót indítanak útnak.

Emiatt előfordulhat, hogy egyszerre több ezer embert kellene kimenteni a hullámok közül – mutatott rá Spindler. Közölte: “az embercsempészet nagy üzlet lett, és csaknem ipari méretekben űzik.”

Eközben az olasz parti őrség közölte, hogy hétfőn 21 mentőakció során mintegy 2200 bajbajutott migránst mentett ki a tengerből, és 16 holttestet szállított partra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.