Moszul

Élő pajzsként használják a civileket az Iszlám Állam harcosai

Súlyos atrocitásokat követnek el az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosai Moszul környékén.

2016.10.25 15:37MTI

A világszervezet olyan új értesülések birtokába jutott, amelyek alátámasztják azt, hogy a civileket élő pajzsként használják - közölte kedden Rupert Colville, ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője Genfben előzetes jelentésekre hivatkozva.

A szóvivő elmondta, hogy tudomásuk szerint az elmúlt héten a terroristák megöltek 50 korábbi rendőrt, akiket Moszulon kívül tartottak fogva. Emellett az iraki biztonsági erők 70 falusi holttestét fedezték fel lőtt sebekkel nem messze Moszultól október 20-án, mert állítólag együttműködtek az iraki hadsereggel.

A Moszultól 45 kilométerre délre lévő Szafinában az iszlamisták legalább 15 civilt öltek meg, holttestüket pedig elrettentésképpen a folyóba dobták. Hat férfit, egy a dzsihadisták ellen küzdő törzsi vezető családtagjait autó után kötöttek, s testüket elrettentésként körbehurcolták az egyik faluban.

A szóvivő hozzáfűzte, hogy három nőt és három lányt a dzsihadisták állítólag azért lőttek le, mert az egyikük fogyatékossága miatt lassabban haladtak, mint a többi falusi, akit elhurcoltak, és menetelésre kényszerítettek.

Aki teheti, menekül (AFP/Getty)

Colville szerint a civileket arra kényszerítik, hogy élő pajzsként az iszlamisták állásainak térségébe menjenek, vagy megakadályozzák, hogy elmeneküljenek. A szóvivő elmondta továbbá, hogy folyamatosan kapnak jelentéseket a dzsihadisták fosztogatásairól és gyilkosságairól.

Coleville rámutatott, hogy a különböző forrásokból származó jelentések hitelességét, megbízhatóságát nehéz ellenőrizni.

Az asz-Szumaríja pánarab televízió Ninive kormányzóságbeli biztonsági forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a dzsihadista szervezet harcosai kilenc bajtársukat égették el élve, amiért szökni próbáltak az iraki kormányerők és szövetségeseik által ostromolt Moszulból.

A televízió értesülései szerint a dezertáló szélsőségeseket elfogták, kezüket és lábukat összekötözték, majd üzemanyaggal töltött gödrökbe lőtték és meggyújtották.

A Moszul felszabadítására irányuló hadművelet október 17-én kezdődött. A műveletekben a kormánycsapatok mellett a szövetségi és a helyi rendőrség erői, kurd pesmergák, valamint a helyi szunnita törzsek felkelői vesznek részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.