NATO

Stoltenberg: mindenfajta összeütközést kerülni szeretne a NATO Oroszországgal

Stoltenberg felszólította Moszkvát a tartós tűzszünet végrehajtására, és kijelentette, az orosz flotta alakulatai alkalmasak a szíriai beavatkozás erejének fokozására, amely még több - civil áldozatokkal járó - légicsapást tehet lehetővé.

2016.10.25 13:49MTI

Mindenfajta összeütközést kerülni szeretne a NATO Oroszországgal, ugyanakkor aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az orosz flotta haderejét civilek elleni is bevethetik Aleppóban - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben a katonai szövetség védelmi minisztereinek kétnapos tárgyalása előtt tartott sajtótájékoztatóján kedden.

Stoltenberg felszólította Moszkvát a tartós tűzszünet végrehajtására, és kijelentette, az orosz flotta alakulatai alkalmasak a szíriai beavatkozás erejének fokozására, amely még több - civil áldozatokkal járó - légicsapást tehet lehetővé.

A tíz egységből álló orosz konvoj múlt pénteken haladt át a La Manche-csatornán. A konvoj zászlóshajója a Kuznyecov tengernagy nevű repülőgép-hordozó, és a flottához tartozik a Nagy Péter cárról elnevezett atommeghajtású cirkáló, több romboló és kiszolgáló hajó, valamint egy tengeralattjáró. A konvoj várhatóan csatlakozik a már Szíria földközi-tengeri partjai előtt állomásozó tíz másik orosz hadihajóhoz.

Jens Stoltenberg elmondta, hogy a NATO légiereje nem vesz részt szíriai harci bevetésekben, hanem légi felvételekkel és a megszerzett információk átadásával segíti az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen alakult koalíció tevékenységét. Mindez nagyban hozzájárul az észak-atlanti szövetség csapatainak biztonságához is - tette hozzá.

A főtitkár elmondta, hogy néhány hónap múlva Irakban folytatódhat az iraki katonák és biztonsági erők képzése, amely jelenleg Jordánia területén zajlik a NATO támogatásával.

A főtitkár kijelentette, a katonai szövetség tevékenysége, beleértve a katonai tevékenységet is átlátható. A NATO arra törekszik, hogy a lehető legszélesebb körű tájékoztatást nyújtsa Oroszországnak a bizalom visszaállítása és megőrzése érdekében.

Elmondta, a NATO aggodalommal figyeli Oroszország északtól egészen délig tartó fegyverkezését a NATO-tagállamok határain. A csapatmozgásokra a NATO "felelős módon válaszol" az együttes védelmi mechanizmus alkalmazásával, amelynek erejét szükség esetén fokozni tudja.

A NATO válaszlépéseinek lényege a felelős reakcióban rejlik, ügyelve arra, hogy "ne reagálja túl" az orosz lépéseket - hangsúlyozta.

A főtitkár reményét fejezte ki, hogy a védelmi miniszterek további lépésekről döntenek majd a Dél-Európát szegélyező tengerek biztonságának erősítésére, és kibővítik a NATO együttműködését az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében az Földközi-tengeren tevékenykedő Szófia haditengerészeti uniós flottával.

Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, az észak-atlanti szövetség kiáll Ukrajna területi integritása mellett és arra szólítja fel Oroszországot, hogy maradéktalanul tartsa be a Minszki megállapodásban foglaltakat. Elmondta, a NATO nem ismeri el a kelet-ukrajnai területek feletti orosz igényt és elítéli az ukrajnai Krím félsziget (2014 tavaszán történt) jogellenes és törvénytelen orosz bekebelezését. "A minszki megállapodás minden aláírójának tartania kell magát a kötelezettségvállalásaihoz. Oroszországnak jelentős felelőssége van e tekintetben" - mondta a főtitkár. A minszki megállapodást végre kell hajtani, hogy tovább lehessen lépni a rendezés felé - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország ukrajnai fellépése veszélyezteti az euro-atlanti biztonságot és nehezíti a NATO-orosz kapcsolatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.