Irak

Moszul ostroma - Erbílből segít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Elsősorban humanitárius segítségnyújtást végeznek: élelmiszert osztanak és egészségügyi ellátást biztosítanak.

2016.10.24 10:54MTI

Erbílből segít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a Moszul ostromától szenvedő civileknek - közölte a szervezet nemzetközi programjainak vezetője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Bálint Gábor elmondta, hogy a két iraki város mintegy nyolcvan kilométerre található egymástól. Az erbíli irodát a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségével nyitották - tette hozzá.

A helyszínről nyilatkozó programvezető hangsúlyozta, elsősorban humanitárius segítségnyújtást végeznek: élelmiszert osztanak és egészségügyi ellátást biztosítanak. Mindeközben megpróbálnak semlegesek maradni, mert nehezen tudnak közvetlenül részt venni bármely vallási vagy politikai ellentét feloldásában.

Úgy vélekedett: a nemzetközi szervezetek jelenléte a térségben garancia lehet arra, hogy nem alakul ki nagy ellenségeskedés a különböző népcsoportok között.

Konfliktusforrásként említette, hogy Moszulban szinte mindenki szunnita, míg a felszabadításban síiták vesznek részt. Ezért komoly veszélyként merül fel, hogy az iszlám különböző irányzatainak képviselői egymást kezdik lőni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.