Amerikai elnökválasztás

Orosz felajánlkozásra választási megfigyelőként

Az amerikai külügyminisztérium "reklámfogásnak" minősíti Oroszország ajánlkozását, hogy megfigyelőként részt venne a választásokon.

2016.10.22 23:30MTI

Az amerikai külügyminisztérium "reklámfogásnak" minősítette pénteken Oroszország ajánlkozását, hogy megfigyelőket küldene az elnökválasztásra.

A megfigyelők küldésére vonatkozó orosz ajánlat az Izvesztyija című orosz lap és a Russia Today televízió alapján jelent meg az amerikai sajtóban, s amerikai beszámolók szerint az amerikai külügyminisztérium visszautasította az ajánlatot. Mark Toner helyettes külügyi szóvivő azonban pontosította a sajtóban megjelent információkat. Toner cáfolta, hogy visszautasították volna az ajánlatot, s úgy fogalmazott, hogy az orosz ajánlat nem más, mint "reklámfogás", mert ha Oroszország valóban megfigyelőket akart volna küldeni az amerikai választásra, akkor jelezhette volna részvételi szándékát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (EBESZ) és a szervezet keretében nem is lett volna akadálya a részvételnek a választásokon, mint ahogyan amerikai megfigyelők is ott voltak - az EBESZ keretében - a szeptemberi orosz parlamenti választásokon.

Toner szavait megerősítette John Kirby külügyi szóvivő is, aki hozzátette: az egyes szövetségi államok joga dönteni arról, hogy kit engednek be választási megfigyelőként, a külügyminisztériumnak nincsenek külön erre vonatkozó előírásai. Oroszország ugyanis közvetlenül megkereste a déli Louisiana, Texas és Oklahoma államokat is. Mindegyikük visszautasította a jelentkezést.

Louisiana állam belügyi szóvivője, Meg Casper "propaganda-trükknek" minősítette a javaslatot, és sajtóértekezleten közölte, hogy régebben lehetővé tették megfigyelők részvételét más országokból, de Oroszországból soha. Casper azt is hozzátette, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a belbiztonsági minisztérium is "azt mondta, hogy ezt ne engedjük meg". Hasonlóan nyilatkozott Oklahoma belügyminisztere, Chris Benge is, aki a Tulsa World című helyi lap tudósítása szerint kifejezett aggodalmát hangoztatta az orosz kérés miatt. Bengéhez a houstoni orosz konzul, Alexander Szaharov fordult levélben, és egy orosz megfigyelő részvételének engedélyezését kérte tőle. Az oklahomai politikus az engedély helyett azt tanácsolta a konzulnak, hogy a televízió képernyőjén kövessék a választási folyamatot. Oklahomában - Louisianával ellentétben - nincs olyan törvény, mely engedélyezné külföldi megfigyelők részvételét a választásokon. Texas belügyminisztere, Carlos Cascos szintén azzal érvelt, hogy az állam választási törvényei csakis arra felhatalmazottaknak teszik lehetővé a részvételt a választásokon.

Az orosz felajánlkozásra olyan légkörben kerül sor, amikor az amerikai kormány nyíltan Moszkvát vádolta meg az amerikai kormányzati és demokrata párti számítógépes rendszerek elleni támadások támogatásával, s Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje a Vlagyimir Putyin orosz elnök iránti túlzott rokonszenvvel vádolja Donald Trump republikánus elnökjelöltet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.