Egészség, ügy

A zikavírus kutatásaira 45 millió eurós támogatást hagyott jóvá az EU

A zikavírus leküzdése mellett más, szúnyogok terjesztette, egyre jelentősebben terjedő fertőzések megfékezése érdekében végzett kutatásokat is támogatnak.

2016.10.22 02:31MTI

A zikavírus elleni küzdelmet szolgáló kutatások támogatására 45 millió eurós (mintegy 14 milliárd forint) hozzájárulást hagyott jóvá az Európai Bizottság.

Az uniós végrehajtó testület tájékoztatása szerint a zikavírus leküzdése mellett más, szúnyogok terjesztette, egyre jelentősebben terjedő fertőzések megfékezése érdekében végzett kutatásokat is támogatnak.

A vírusokra vonatkozó hatásosabb kockázatelemzés mellett a diagnosztika és az oltóanyagok fejlesztésére jut majd az uniós pénzből - tették hozzá.

A brüsszeli bizottság a közleményében részletezte, hogy a finanszírozás legnagyobb részén, 30 millió eurón három, átfogó projekteken dolgozó kutatóintézet osztozik: a svéd Umea Egyetem 11 millió, az olasz Penta Alapítvány 7 millió, a francia Inserm Intézet 12 millió eurós támogatásban részesül. Ötmillió eurót a Zikavax nemzetközi intézet kap a fertőzés hatékony és biztonságos vakcinája elleni kutatások finanszírozására. A maradék 10 millió euróval a párizsi Pasteur Intézetet támogatják, az uniós segítséggel a rovarok és szúnyogok terjesztette fertőző betegségek kutatási kapacitásait növeli meg.

A zikavírus Afrikából származik, az amerikai kontinensen a zikaláz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 21 országában regisztrálták, de már több európai országban is azonosították emberi szervezetben a vírust.

Jelenleg nincs semmilyen gyógymódja a zikaláznak, amely ötből négy esetben nem okoz tüneteket, és észrevétlen marad. Ha egy terhes nő kapja el a vírust, az súlyos rendellenességet, leggyakrabban kisfejűséget okozhat a magzatnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.