Az Iszlám Állam utolsó fellegvára

Több ezren menekültek már el Moszulból

Moszul az IÁ utolsó bástyája Irakban.

2016.10.20 20:49MTI

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet iraki fellegvára, Moszul körüli harcok miatt 5640 ember menekült el otthonából az elmúlt három napban - jelentette csütörtökön a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Az IOM adatai szerint többségük az elmúlt 24 órában indult el. Az Iszlám Állam 2014 júniusában foglalta el az akkor kétmilliós Moszult, Irak második legnagyobb városát. A dzsihadistákat vezető Abu Bakr al-Bagdadi itt kiáltotta ki a kalifátus létrehozását az általuk elfoglalt iraki és szíriai területeken.

Az Iszlám Állam harcosai Moszulban (Reuters)

Moszul az IÁ utolsó bástyája Irakban, felszabadítására több tízezer katona érkezett, akiknek a Washington vezette nemzetközi koalíció nyújt légi támogatást. Az iraki kormányerők mellett kurd, szunnita és síita milíciák vesznek részt a hétfőn kezdődött offenzívában.

A genfi székhelyű Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) korábban arra figyelmeztetett, hogy az iraki helyzet kiéleződése, különösen pedig a Moszul körül zajló harcok akár egy millió irakit is menekülésre kényszeríthetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.