Iszlám Állam

Rettenetből rettenetbe - szörnyű állapotok várnak a Moszulból menekültekre

A menekülttábor tele van szeméttel, mocsokkal, az ott élő több mint 9000 ember mindössze 16 vécén kénytelen osztozni, és nincs elegendő tiszta ivóvíz.

2016.10.19 15:13MTI

Több ezer menekült érkezett az utóbbi napokban az Iszlám Állam terrorszervezet ellenőrzése alatt álló, iraki Moszulból az északkelet-szíriai al-Hol város menekülttáborába, ahol viszont nincsenek felkészülve ekkora tömegek fogadására, és a borzasztó körülmények miatt akár járványos megbetegedések is kialakulhatnak - figyelmeztetett szerdán a Save the Children nemzetközi segélyszervezet.

Már több ezren érkeztek és még több ezren jönnek (AP)

Az utóbbi tíz napban 5000 ember érkezett a táborba, és nagyjából további ezren várakoznak az iraki-szíriai határon – mondta Tarik Kadir, a Save the Children munkatársa. A tábor tele van szeméttel, mocsokkal, az ott élő több mint 9000 ember mindössze 16 vécén kénytelen osztozni, és nincs elegendő tiszta ivóvíz. Rettenetes állapotok uralkodnak, és várhatóan hamarosan több ezren fognak még érkezni – mondta Kadir.

Moszul visszafoglalására hétfőn indult nagyszabású katonai offenzíva. Az észak-iraki városnak több mint egymillió civil lakosa van. Szakértők szerint a város felszabadítása hetekig, de akár hónapokig is eltarthat.

Humanitárius szempontból nem gondolták át jól az offenzívát (AP)

A Nemzetközi Vörös Félhold törökországi szervezetének elnöke szerdán azt mondta: a Moszulra támadó koalíciós erők humanitárius szempontból nem gondolták át megfelelően az offenzívát. Kerem Kinik becslése szerint 100 ezer és 400 ezer közé tehető azoknak a száma, akik a moszuli harcok elől Szíria, az iraki kurd autonóm terület vagy a török-iraki határ felé menekülnek.

A várható menekültáradat miatt nemzetközi segélyszervezetek új táborok kialakításán dolgoznak Észak-Irakban. Ezek az új táborok egy héten belül nyílhatnak meg, és összesen 20 ezer családot tudnak majd fogadni. A vörös félhold munkatársa szerint a moszuli harcok elől menekülők problémáját várhatóan még Irak területén rendezni tudják, de szükség esetén Törökország is felkészült menekültek fogadására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.