Unicef

Hét másodpercenként férjhez adnak egy 15 év alatti lányt

A fiatalon kötött házasságok nemcsak az oktatáshoz való joguktól és egyéb lehetőségektől fosztják meg a lányokat, hanem a halál vagy a korai gyerekszülés során szerzett maradandó sérülések kockázatát is növelik.

2016.10.11 12:13MTI

Minden hetedik másodpercben férjhez adnak egy 15 év alatti lányt egy náluk sokszor jóval idősebb férfihoz, s a jelenség különösen aggasztó méreteket öltött Afganisztánban, Jemenben, Indiában és Szomáliában - írta keddi jelentésében a Save the Children nemzetközi gyermekvédő szervezet.

A fiatalon kötött házasságok nemcsak az oktatáshoz való joguktól és egyéb lehetőségektől fosztják meg a lányokat, hanem a halál vagy a korai gyerekszülés során szerzett maradandó sérülések kockázatát is növelik - írták.

"A gyermekfejjel kötött házasság a hátrányok olyan ördögi körébe kényszeríti a lányokat, ami miatt elveszítik alapvető jogaikat a tanuláshoz, fejlődéshez és a gyereklét megéléséhez" - mutatott rá Helle Thorning-Schmidt, a Save the Children egyik vezetője. "Ezek a lányok sokkal gyakrabban válnak visszaélések és családon belüli erőszak áldozataivá, illetve sokszor ki vannak téve a HIV-hez hasonló, nemi úton terjedő betegségeknek.

A szervezet jelentésében ismertet egy indexet is, amely az alapján sorolja be az országokat, hogy ott mekkora esélye van egy lánynak a gyermekházasságra, iskolái elvégzésére, fiatalkori terhességre, gyermekágyi halálra, és hány női törvényhozó van jelen a politikai életben. A sor alján Niger, Csád, a Közép-afrikai Köztársaság, Mali és Szomália kullog.

Az ENSZ gyermekjogi szervezete (UNICEF) szerint a jelenlegi 700 millióról 950 millióra nőhet a gyermekházasságok száma 2030-ig.

A Save the Children jelentésének közzététele egybeesik a Leánygyermekek Világnapjával, amelyet az ENSZ hirdetett meg először 2011-ben, hogy felhívja a figyelmet a leánygyermekek sorsára és az előttük tornyosuló kihívásokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.