Memento

A magyar kormány támogatásával készült holokauszt-emlékművet avattak Ungváron

Az Ungváron és a környező településeken élt zsidó lakosok elhurcolása koncentrációs táborokba 1944. április 16-án, pészah, a zsidó húsvét első napján kezdődött.

2016.10.10 01:34MTI

A magyar kormány támogatásával készült holokauszt-emlékművet avattak vasárnap Ungváron a városból és környékéről 72 évvel ezelőtt elhurcolt zsidó lakosság emlékére.

Az Ungvár belvárosában, az egykori zsinagóga épülete mellett felállított emlékművet avató beszédében Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy az Ungváron és a környező településeken élt zsidó lakosok elhurcolása koncentrációs táborokba 1944. április 16-án, pészah, a zsidó húsvét első napján kezdődött. "Ez az a nap, amelyik gyászba borította Európa ezen szegletét: Ungvárról és környékéről közel 14 ezer, Kárpátaljáról pedig mintegy 100 ezer polgártársunk vált a történelem és a terror ideológiájának áldozatává" - tette hozzá, rámutatva, hogy az elhurcoltaknak mindössze 20-30 százaléka élte túl a megpróbáltatásokat, de akik a világégést követően hazatértek, később azok is szétszóródtak a világban.

A helyettes államtitkár utalt arra, hogy sok millió embernek, akik túlélték a világháború vagy akár a koncentrációs táborok poklát, hamarosan újabb üldöztetéssel kellett szembenézniük, a Szovjetunió diktatúrájával, benne a Gulag-táborok borzalmaival. A 20. század diktatúráit megélt közép-európai népek számára a szabadság és a függetlenség nem magától értetődő egyértelműség, minden megharcolt pillanata mögött milliók szenvedése, áldozatvállalása rejlik - folytatta.

A politikus rámutatott: "az emlékművek, emlékévek, emléknapok a történelmi sebek közös gyógyításán túl arra is hívnak valamennyiünket, hogy rendezzük végre közös dolgainkat". Jelezte: Magyarország kormánya az elmúlt években hozott intézkedéseivel ezt kívánta szolgálni, amikor a holokauszt mártírjai és egyszersmind az embermentők előtt egyaránt tisztelgett. "Meggyőződésem ugyanakkor, hogy olyan emlékezetkultúra kialakítására van szükség, amely valamennyi 20. századi diktatúra áldozatai előtt tisztelegve a hősök és az embermentők példáját tudja felmutatni a jövő nemzedékek számára" - fogalmazott. Mint mondta, ezt a célt szolgálja az is, hogy Magyarország kormánya emlékévet hirdetett a Gulag táboraiba hurcolt honfitársainknak szentelve, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján pedig a magyarság világra szóló hőstetteire emlékezünk.

"A mártírok emlékezete, a hősök és embermentők példája, és a Teremtőbe vetett bizalom adjon erőt mindnyájunknak, hogy képesek legyünk újra és újra felülmúlni korábbi teljesítményünket, megerősíteni közösségeinket, szolgálni hazánkat, nemzetünket, Közép-Európa és benne a Kárpát-medence népeinek megbékélését, baráti kézfogását" - zárta avató beszédét Latorcai Csaba helyettes államtitkár.

A holokauszt ungvári áldozatainak emlékműve - egymásra rakott kovácsoltvas Dávid-csillagokból álló több méter magas oszlop - Mihajlo Kolodko ungvári szobrászművész alkotása, az emlékmű körüli teret Szarvas Gábor ungvári építész tervezte.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.