Lövöldözés

Segíteni hívta a rendőröket, ehelyett lelőtték

A San Diego melletti El Cajon városka rendőrsége nyilvánosságra hozta egy afroamerikai férfi lelövéséről készült videót.

2016.10.01 09:44MTI

A 38 éves Alfred Olangót kedden lőtte le egy rendőr, mert azt hitte, hogy fegyvert fog rá. A mentálisan ingatag férfi furcsán viselkedett, a járművek között botorkált, és amikor a rendőr felszólította, hogy vegye ki a kezét a zsebéből, ő valamit előkapott és a rendőr felé fordította. A rendőr azonnal lőtt. Kiderült: a férfi kezében nem fegyver, hanem egy elektromos cigaretta volt.

A városban tüntetések kezdődtek, amelyek csütörtök-péntekre erőszakba fordultak. Ekkor - csütörtökön - a rendőrség néhány képkockát nyilvánosságra hozott, de nem a teljes videót. Pénteken sajtótájékoztatón mutatták be azt a felvételt, amelyet egy közeli bolt biztonsági kamerája rögzített: a városka rendőreinek ugyanis nincs testkamerájuk, a rendőrautó műszerfalán elhelyezett kamera pedig állítólag nem rögzítette a halálos végű incidenst.

A sajtóértekezleten lejátszott teljes videóból nem derül ki egyértelműen, hogy mi volt az agyonlőtt férfi kezében, amikor a rendőr lőtt. Jeff Davis, El Cajon rendőrfőnöke elmondta, hogy a város vezetőinek egyetértésével mutatták be a teljes videóanyagot, az átláthatóság szellemében és a közbiztonság miatti aggodalmak okán. A rendőrség és a város vezetősége ezzel reméli csillapítani a feszült közhangulatot is.

A rendőrfőnök elmondta, hogy Alfred Olango nem tett eleget a rendőri felhívásnak, s a lövést leadó rendőrnek nem volt más választása. "Tragikus esemény volt, amely egy ember életét követelte, s a rendőröknek számtalanszor kell ilyen nehéz helyzettel szembesülniük" - fogalmazott Davis rendőrfőnök.

Közben az egyik videómegosztó portálra kikerült az egyik szemtanú által készített felvételsorozat is, amelyen jól hallható, hogy Olango lánytestvére azt mondja a rendőröknek: ő hívta ki őket, de nem azért, hogy agyonlőjék a beteg testvérét, hanem hogy segítsenek neki.

Az ügyben nyilatkozó szakemberek szerint az újabb rendőri akció felveti a rendőrök megfelelő kiképzésének kérdését.

Az El Cajon-i végzetes rendőri akció pár nappal azt követően történt, hogy az oklahomai Tulsában és az észak-karolinai Charlotte városában szintén rendőrök lőttek agyon afroamerikaiakat.

"Fél másodperc alatt kell eldönteni, mi van a kezében..." - egy Twitter-poszt

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.