Evakuálnak

India riasztást rendelt el a pakisztáni határ mentén

A helyi hatóságok az ideiglenes nemzetközi határ közelében lévő helyeken a lakosság evakuálására adtak utasítást.

2016.09.30 07:15MTI

Az indiai hatóságok riasztást rendeltek el több, Pakisztánnal határos államban, és a kasmíri tűzszüneti vonal közelében lévő településeken - közölték hivatalos források.

A helyi hatóságok az ideiglenes nemzetközi határ közelében lévő helyeken a lakosság evakuálására adtak utasítást. A riasztás Pandzsáb, Rádzsasztán, Gudzsárát államokra, és a mindkét ország által követelt Kasmír területére terjed ki.

A kasmíri határvidéken legutóbb csütörtökön is összecsapások voltak indiai és pakisztáni katonák között. A két fél egymást vádolta provokációval.

A két ország közötti folyamatosan meglévő feszültség ugrásszerűen megnőtt azóta, hogy ismeretlen fegyveresek szeptember 18-án rajtaütöttek Kasmírban egy indiai katonai helyőrségen, és megöltek 17, megsebesítettek 35 embert.

Ugyancsak feszültséget okoz, hogy a nyugtalan himalájai régióban idén nyáron az elmúlt évek egyik legsúlyosabb India-ellenes tiltakozáshulláma bontakozott ki. A tüntetéseket egy népszerű lázadóvezér megölése váltotta ki két hónappal ezelőtt. A kormányerők többször éleslőszerrel lőttek a tüntetők közé, aminek következtében több mint 80-an meghaltak, és ezrek sebesültek meg.

India azzal vádolja Pakisztánt, hogy fegyveres csoportokat dob át a határon, és összetűzéseket provokál ki.

Az indiai Kasmír az ország egyetlen muzulmán többségű szövetségi tagállama. Lakosainak többsége függetlenséget szeretne, vagy csatlakozna Pakisztánhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.