Iszlám

Elengedné katonának lányait Obama

Szerinte a terroristák kiforgatják az iszlámot, hogy gyilkolhassanak.

2016.09.29 22:30MTI

Barack Obama amerikai elnök szerint a terroristák kiforgatják, elferdítik az iszlámot csak azért, hogy gyilkolhassanak. Az elnök a többi között erről beszélgetett katonákkal és katonacsaládokkal Virginiában.

Obama azon az informális találkozón beszélt a többi között a terrorizmusról és az amerikai veteránok helyzetéről, amelyet a CNN hírtelevízió szervezett szerdán este a virginiai Fort Lee katonai bázison, ahol az elnök katonákkal és katonacsaládokkal találkozott. A meghívottak - a műsorvezető rövid bevezetője után - kérdéseket, nem egyszer számonkérő kérdéseket tettek fel az elnöknek, elsősorban a veteránok helyzetéről.

Egy fiatalasszony például arról kérdezte: hogyan lehetséges, hogy a nyilvános fogadkozások és ígéretek ellenére, a veteránok orvosi ellátása enyhén szólva is kívánnivalókat hagy maga után. A kérdező férje - Irakot megjárt katona -, ugyanis a hanyag orvosi ellátás miatt halt meg rákbetegségben, mert például a Veteránügyi Minisztérium hibájából egy évet kellett várnia a szükséges vizsgálatra. Egy másik asszonynak a férje, aki a háborúkban "szerzett" traumatikus élményei miatt öngyilkos lett, arra kérte Obamát, hogy tegyen meg mindent a katonák lelki, mentális egészségének érdekében. Az elnök mindkét asszonyt együttérzéséről biztosította, de a veteránok ügyeiért felelős minisztériumot lassan haladó óceánjáróhoz hasonlítva leszögezte: a változások lassan történnek meg.

Egy asszony, akinek a 19 éves fia Bagdadban halt meg kilenc évvel ezelőtt, arról faggatta Obamát: miért is nem akarja a terrorizmust összekapcsolni az iszlámmal. Az elnök mindenekelőtt közölte: ezt politikai ellenfelei és kritikusai szokták emlegetni, de mindenesetre ő nem is tartja célravezetőnek az ilyen megfogalmazást. "Ha ezeket a terroristaszervezeteket iszlám terroristáknak nevezzük, akkor barátaink és szövetségeseink világszerte úgy értelmezhetik, hogy valamiképpen maga az iszlám vallás terrorisztikus" - magyarázta Obama. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kiforgatja, elferdíti az iszlám vallást azért, hogy gyilkolhasson.

Az elnök - kérdésre válaszolva - kitért a szíriai helyzetre is, és védelmébe vette álláspontját, miszerint az amerikai kormány, bár szeretné megállítani a vérfürdőt, nem akar még jobban beavatkozni. Azt mondta: a nagy nemzetek rendszerint akkor kerülnek bajba, amikor túlterjeszkednek. Jemenre és Líbiára utalva hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államoknak nem lesz meg a kapacitása arra, hogy valamennyi bajban lévő országot felügyelje és irányítsa.

Végül megkérdezték tőle: mit mondana a lányainak, ha be akarnának lépni a hadseregbe? "Hogy menjenek csak!" - válaszolta Obama elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.