Amnesty International

Árammal sokkolják, zacskóval fojtogatják a rabokat Thaiföldön

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet azzal vádolta meg szerdán a thaiföldi katonai kormányzatot, hogy 2014-es hatalomra kerülése óta engedélyezi a kínvallatást.

2016.09.28 11:30MTI

Délkelet-Ázsia második legnagyobb gazdaságú országában a hadsereg azután vette át a hatalmat, hogy az emberek utcai tiltakozásokon hónapokon át követelték a populista kormány távozását. A junta azt állította, hogy az erőszak megakadályozása és a rend helyreállítása érdekében volt kénytelen fellépni.

A katonai kormányzat szóvivője szerdán cáfolta a jogvédők vádjait, mondván, hogy az állítólagos kínvallatások felderítésére indított vizsgálatok nem találtak semmilyen bizonyítékot a visszaélésekre.

A katonai hatalomátvétel óta a kormányzat többtucatnyi bírálóját vették őrizetbe katonák. Az AI pontos számot nem közölt, jelentésében ugyanakkor 74 olyan esetet dokumentált, amelyben a hadsereg és a rendőrség tagjai kínvallatást folytattak.

A jogvédők hangsúlyozták azt is, hogy a katonai hatalomátvételt követően született rendeletek lehetővé tették az emberek magánzárkába zárását.

Olyan eseteket is idéztek, amelyben az embereket megverték, műanyag zacskóval fojtogatták, elektromos árammal sokkolták, illetve vízbe fojtást imitáló kínvallatásnak vetették alá.

A kormányzat letartóztatási és fogva tartási jogkörökkel ruházta fel a hadsereget, mondván, hogy nincs elegendő rendőr a bűncselekmények felgöngyölítéséhez. Jogvédők szerint ezek a jogkörök csupán erősítik a rendszer bírálói elleni fellépést.

Rafendi Djamin, az Amnesty International délkelet-ázsiai és csendes-óceáni igazgatója kijelentette, hogy "Thaiföld katonai urai a maguk alkotta törvényekkel lehetővé tették, hogy virágozzon a kínvallatás kultúrája, amelyben nem vonják felelősségre az elkövetőket, és nincs igazságszolgáltatás az áldozatoknak".

Az AI egy bangkoki szállodában készült ismertetni jelentését, de percekkel az esemény kezdete előtt a hatóságok a munkaügyi törvényekre hivatkozva megakadályozták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.