Brexit

Weber: a Brexit Nagy-Britannia teljes kivonulását jelenti az EU-ból

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakcióvezetője szerint a Brexit Nagy-Britannia teljes kivonulását jelenti az Európai Unióból.

2016.09.24 06:30MTI

A bajor konzervatív politikus a BBC brit köztelevízió HardTalk című - Nagy-Britanniában pénteken sugárzott - interjúműsorában kijelentette: amikor rendszeresen azt hallja Theresa May brit miniszterelnöktől, hogy a Brexit Brexitet jelent, akkor nem érti, hogy más brit politikusok miért kérnek további teljes hozzáférést az EU belső piacához, vagy az egyetemek együttműködését szolgáló európai kutatási térséghez. "A Brexit valóban Brexitet jelent, és nem azt, hogy az Európai Unió részese akarok maradni, ezért a Brexitet teljes körűen végrehajtjuk, Nagy-Britannia el fogja hagyni az Európai Uniót" - fogalmazott az Európai Parlament legnagyobb frakciójának vezetője.

Weber szerint "Londonnak valójában fogalma sincs arról sem, hogy egyáltalán mit szeretne kérni", a brit politika irányvesztetté vált, a brit gazdaságot pedig mindeközben "óriási károk érik".

Hozzátette: amikor az EU-tagságról tartott népszavazáson a brit választók többsége a kilépésre voksolt, akkor Nagy-Britannia arról is döntött, hogy a továbbiakban nem fogadja el az unión belüli szabad mozgás alapelvét, és ezt tiszteletben kell tartani. Ez azonban azt is jelenti, hogy "visszatérünk egy olyan időszakba, amelyben én nem szeretnék élni, vagyis a szabad mozgás korlátozásának időszakába, és akár vízumkötelezettségről is beszélhetünk azok alapján, amiket például Boris Johnson brit külügyminisztertől hallok" - mondta Weber a BBC-n.

Arra a kérdésre, hogy a brit kilépés után a brit állampolgároknak ezek szerint vízumra lesz szükségük, ha az EU-tagállamokba utaznak, a CSU-politikus kijelentette: ha Nagy-Britannia vízumkötelezettséget vezet be az uniós állampolgárokkal szemben, akkor viszonossági alapon az EU-országok is így járnak majd el Nagy-Britanniával szemben.

Hozzátette: nem büntetésről van szó, de ha Nagy-Britannia távozni akar az EU-ból, az azt jelenti, hogy nem lesz szabad mozgás, nem lesz brit hozzáférés az EU belső piacához, sem az európai kutatási térséghez, és ez "mindenkinek károkat fog okozni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.