Szíria

Intenzív légicsapások érték Aleppót, sokan meghaltak

Legalább 70 halottja van az észak-szíriai Aleppóban a felkelők kezén lévő negyedek elleni intenzív bombázásoknak, és több mint 40 épület megsemmisült péntek reggel óta.

2016.09.23 17:49MTI

Legalább 70 halottja van az észak-szíriai Aleppóban a felkelők kezén lévő negyedek elleni intenzív bombázásoknak, és több mint 40 épület megsemmisült péntek reggel óta - adta hírül Ammar as-Selmo, a Szíriai Polgári Védelem nevű, "fehérsisakosoknak" is nevezett csoport helyi vezetője.

A bombázások a Szíriai Polgári Védelem Kelet-Aleppóban lévő négy központjából hármat romboltak le, ezzel megszakították a mentőmunkálatokat végző csoport tevékenységét. A támadások megsemmisítették a csoport üzemanyagraktárát is – ismertette Selmo. Hozzáfűzte: a csoport tevékenységét fel kellett függeszteni az üzemanyaghiány, felszerelésük megsemmisülése, valamint a bombázás intenzitása miatt.

A damaszkuszi rezsim harci repülőgépei már második napja nagyszabású légi támadásokat hajtanak végre a felkelők és kormányerők közt megosztott városban. Aleppó bombázása és ágyúzása még hosszabb ideig is eltarthat, utána a hadsereg földi offenzívát tervez a felkelők kerületei ellen – közölte a nap folyamán a szíriai állami hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó szíriai katonai tisztségviselőre hivatkozva.

Damaszkusz hétfőn felmondta a Moszkva és Washington által kimunkált korábbi, egyhetes fegyvernyugvást.

A Right Livelihood Award Alapítvány csütörtökön közölte, hogy a szíriai polgárháborúban a civilek megmentéséért dolgozó “fehérsisakosok” kapták idén az egyik Alternatív Nobel-díjat.

A díj bírálóbizottsága kiemelte azt a “kivételes bátorságot, érzékenységet és humanitárius elkötelezettséget”, amellyel a “fehérsisakosokként” ismertté vált szervezet dolgozik a polgárháború bajbajutottjainak mentésén.

A 2013-ban alapított csoportban, amely az infrastruktúra helyreállításában is részt vesz, jelenleg 3 ezer helyi önkéntes dolgozik. A Right Livelihood Award alapítvány szerint mintegy 60 ezer ember köszönheti életét a fehérsisakosoknak, míg önkénteseik közül több mint 100-an vesztették életüket munka közben. Most először kapta az elismerést szíriai díjazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.