Fegyverkezés

India sikerrel próbált ki egy új, nagy hatótávolságú rakétát

India egymás után kétszer sikeres próbát tett egy új, vízről és szárazföldről is indítható, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétával, amelyet Izraellel közösen fejlesztett ki.

2016.09.21 20:50MTI

Az első lövedéket az előző nap egy hadihajóról indították, az ország keleti partvidékéről, a másodikat négy órával később egy szárazföldi támaszpontról. Mindkettő “közvetlen” találatot ért el. A célpontok robotrepülőgépek voltak különböző magasságban – tájékoztatott a védelmi minisztérium.

Júniusban India egy másik típusú, közepes hatótávolságú föld-levegő rakétát próbált ki sikeresen, 24 óra leforgása alatt egymás után háromszor. Azt a típust is egy izraeli céggel közösen fejlesztették ki.

A fegyverkísérletek a hagyományos ellenféllel, Pakisztánnal ismét romló viszony légkörében folynak. Az indiai belügyminiszter vasárnap azzal vádolta meg Pakisztánt, hogy az áll egy kasmíri támadás mögött, amelyben 18 indiai katona életét vesztette.

A két ország fegyverkezési versenyének része az is, hogy az indiai kormány szerdán véglegesítette 36 darab, Rafale típusú, francia gyártmányú vadászgép beszerzését. Az indiai légierő 45-re kívánja növelni a repülőszázadok számát a jelenlegi 33-ról.

Ennyit tart ugyanis szükségesnek a Pakisztán és Kína felől esetleg egyszerre jelentkező fenyegetés elhárításához. A cél érdekében orosz, brit és francia harci gépeket szereznek be. Az indiai fegyveres erők egészének átfogó fejlesztésére és modernizálására 150 milliárd dollárt (mintegy 41 ezer milliárd forintot) szánnak Újdelhiben.

A pakisztáni kormányfő szerdán Indiát azzal vádolta meg, hogy “elfogadhatatlan” feltételekhez köti a két ország párbeszédét, miközben a világ tudomást sem vesz arról a veszélyről, amelyet a Dél-Ázsiában növekvő feszültség jelent. Navaz Sarif az ENSZ Közgyűlésének általános vitáján beszélt erről, s hozzátette, hogy országa nem tud szemet hunyni India “példátlan” fegyverkezése felett, és “minden szükséges intézkedést megtesz a hiteles elrettentés fenntartásához”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.