"A világ békére szomjazik"

Háborús menekültekkel imádkozott a pápa

Menekültekkel ebédelt Ferenc pápa Assisiben kedden, ahol a világvallások vezetőinek béketalálkozóján vesz részt.

2016.09.20 18:51MTI

Ferenc pápa a világ vallásainak képviselőivel a Szent Ferenc-bazilika előtti téren tett felhívást és imádkozott a békéért. A világ huszonyolc térségét sorolták fel, ahol konfliktus pusztít. A katolikus egyházfő beszédében hangsúlyozta, hogy a vallások imája a békéért "nem puszta háborúellenes tiltakozás".

"A világ békére szomjazik (...) a béke szent, nem a háború" - fogalmazott a pápa kijelentve, hogy békét a vallások teremthetnek, mivel az "erőszak nem tartozik egyetlen valláshoz sem", miközben a konfliktusokat a "büszkeség sivatagja, a mindenáron való haszon keresése, és a fegyverkereskedelem" táplálja. Hozzátette: az emberiség jövője az egymás mellett élésről szól "bizalmatlanság, fundamentalizmus, gyűlölet" nélkül.

"A békét nem a háború megnyerésére kötött kompromisszum szüli: befogadást, rendelkezésre állást, párbeszédet, a bezárkózáson való túllépést jelent, mivel ezek nem biztonsági stratégiák, hanem az üres semmi fölé vetett hidak" - mondta Ferenc pápa.

A keresztény, zsidó, muzulmán, buddhista felszólalók között volt David Brodman rabbi, holokauszt-túlélő, aki szerint Ferenc pápa korunkban az alázat és a szentség példaképe, amiként Szent Ferenc volt saját korában.

A szíriai Aleppo városából elmenekült keresztény Tamar Mikalli a háború borzalmairól számolt be. A végső békefelhívást egy japán buddhista olvasta fel olaszul. Ferenc pápa és a vallási vezetők békenyilatkozatot írtak alá. Ezt megelőzően a katolikus egyházfő huszonöt menekülttel találkozott, akik Szíriából, Afganisztánból, Maliból, Gambiából és Nigériából jutottak Olaszországba. Egy részüket a Szent Egyed közösség fogadta be, a többiek a Rómához közeli Castelnuovo di Porto menekülttáborában élnek, ahova Ferenc pápa húsvétkor látogatott el, s a lábmosás szertartásán megmosta több menekült lábát.

A béke városaként ismert Assisi a Béke szomjúzása, vallások és kultúrák párbeszéde nevű nemzetközi vallásközi találkozót látta vendégül. A világvallások vezetőinek évente egyszer Assisiben rendezett találkozóját és közös békeimáját 1986-ban II. János Pál indította útjára.

A mostani találkozóra többek között Assisibe érkezett I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, Justin Welby, Canterbury érseke, II. Ignác Efrém, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája, Riccardo Segni római főrabbi és számos muszlim, buddhista és más vallási vezető. Az olasz sajtó hangsúlyozta, hogy a dalai láma nem kapott meghívást.

Kilenc vallás több mint négyszáz képviselője és mintegy tizenkétezer zarándok érkezett az umbriai városba. Közöttük hat Nobel-békedíjas is: Mairead Maguire észak-ír pacifista, aki 1976-ban kapta az elismerést, Lech Walesa volt lengyel elnök, Jody Williams amerikai emberjogi aktivista, Tavakkul Karman, a jemeni ellenzéki mozgalom egyik vezéralakja és a 2015-ös kitüntetett, tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett két tagja. Ferenc pápa négyszemközt és közösen is találkozott a vallási vezetőkkel. Délután minden vallás először külön, majd együtt imádkozott a békéért. Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-házban reggel bemutatott misén azt mondta, a háború istene nem létezik, csak a békéé. "A háború szégyen" - fogalmazott a pápa hozzátéve, hogy "mi nem látjuk a háborút, megijedünk a terrortámadásoktól, de ez semmi ahhoz képest, ami azokon országokban, földrészeken zajlik, ahol éjjel-nappal folyamatosan hullanak a bombák, és gyermekeket, időseket, férfiakat, nőket gyilkolnak meg" - hangsúlyozta Ferenc, hozzátéve: senki se gondolja, hogy a háború tőlünk távol van, mert a háború mindenkit közelről érint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.