Terrorizmus

Megölték az Iszlám Állam szóvivőjét

Abu Mohammed al-Adnani volt a szélsőségesek fő propagandistája, és ő jelentette be 2014. júniusában a "modern kalifátusnak" elnevezett államuk megalapítását.

2016.08.30 21:16MTI

Megölték Aleppónál Abu Mohammed al-Adnanit, az Iszlám Állam szóvivőjét - jelentette be kedd este a terrorszervezet szócsövének számító Amak hírügynökség.

Adnani a dzsihadisták egyik legrégebben szolgáló és legfontosabb szíriai vezetője volt. A közlemény szerint az aleppói állásaik ellen indított támadások visszaverését célzó műveletek megszemlélése közben ölték meg. Részleteket nem tudni. Aleppó tartományban heves harcok folynak a kormányzati erők, a kurdok és arabok alkotta, amerikai támogatású Szíriai Demokratikus Erők és a török segítséget élvező szíriai lázadók között.

Az Iszlám Állam utánpótlási útvonalait sikerült elvágni a török határnál. A hírt az Amak a szélsőséges iszalmista köröknek szánta, de arra az ilyen jellegű kommunikációt követő Site amerikai hírfigyelő is rábukkant. Irakban januárban azt jelentették be Adnaniról, hogy megsebesült egy légitámadásban a nyugati Anbár tartományban, és onnan az Iszlám Állam iraki fővárosába, Moszulba szállították.

Adnani az észak-szíriai Idlíb tartományból származik, és már több mint egy évtizede felesküdött az Iszlám Állam elődjére, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetre. Egyszer amerikai fogságba került Irakban. Ő volt a szélsőségesek fő propagandistája, és ő jelentette be 2014. júniusában a "modern kalifátusnak" elnevezett államuk megalapítását.

Májusban felhívást tett közzé, amelyben amerikai és európai terrortámadásokra buzdított a muszlim böjti hónap, a ramadán alatt

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.