Jog

Felfüggesztették a burkinitilalmat Cannes-ban

A legfőbb közigazgatási bírósági szerv a francia Riviérán fekvő Villeneuve-Loubet-ben bevezetett burkinitilalmat arra hivatkozva függesztette fel, hogy az ellentétes a szabadságjogokkal.

2016.08.30 19:46MTI

Felfüggesztette kedden a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésére vonatkozó tilalmat Cannes-ban a nizzai közigazgatási bíróság.

A jogvédő szervezetek által gyorsított eljárásban benyújtott indítványt a bíró, aki korábban más hasonló kéréseket elutasított, ezúttal az Államtanács múlt pénteki döntésének megfelelően bírálta el.

A legfőbb közigazgatási bírósági szerv a francia Riviérán fekvő Villeneuve-Loubet-ben bevezetett burkinitilalmat arra hivatkozva függesztette fel, hogy az ellentétes a szabadságjogokkal.

Cannes-ban július 28-án jelent meg az az önkormányzati rendelet, amely megtiltotta a fürdőzést a város strandjain azoknak, akik "nem a szekularizációnak és a jó erkölcsöknek megfelelő öltözéket viselnek".

A nizzai bíróság most azt mondta ki, hogy a rendelkezést nem támasztja alá "sem a közrend megzavarásának veszélye, sem higiéniai vagy erkölcsi motiváció", ugyanakkor az "figyelmen kívül hagyja a személyes szabadságot, a szabad mozgáshoz és a vallásgyakorláshoz" fűződő alapjogokat.

A nyár folyamán 31 francia tengerparti településen vezettek be az önkormányzatok burkinitilalmat a közrend megzavarásának veszélyére hivatkozva.

Az Államtanács precedensértékű döntése ellenére több önkormányzat is jelezte: a döntés miatt nem fogja visszavonni saját rendeletét. Helyi egyesületek ezért a nizzai és a touloni közigazgatási bíróságokhoz fordultak, hogy kezdeményezzék a nizzai, a mentoni, a Roquebrune-Cap-Martin-i és a fréjusi tiltások feloldását.

Roquebrune-Cap-Martin jobboldali polgármestere kedden jelezte, hogy visszavonja a szabályozást, miután precedensértékűnek tekinti az államtanácsi határozatot. A touloni bíróság pedig azt közölte, hogy 48 órán belül döntést hoz a fréjusi tiltásról.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) kedden azt kérte a helyi francia hatóságoktól, hogy haladéktalanul oldják fel a burkini viselésére vonatkozó korlátozásokat, mert azok súlyosan sértik az alapvető szabadságjogokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.