Szíria

"Laza" tűzszünetben a kurdok a törökökkel - az Iszlám Állam ellen egyesítenék erejüket

A közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős Centcom szóvivője elmondta, hogy a Szíria északi vidékein egymásnak feszülő török hadsereg és a kurd milíciák egyezséget kötöttek.

2016.08.30 17:48MTI

Az amerikai Középső Parancsnokság (Centcom) szerint a Szíriában egymás ellen harcoló török haderő és a kurd milíciák tűzszünetben állapodtak meg.

A közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős - egyébként floridai központú - Centcom szóvivője elmondta, hogy a Szíria északi vidékein egymásnak feszülő török hadsereg és a kurd milíciák tűzszünetben állapodtak meg. John Thomas szóvivő megfogalmazásában ez a tűzszünet "laza" és remények szerint legalább pár napig tiszteletben tartják. A szóvivő vélhetően arra utalt ezzel, hogy a két fél közti tűzszünetről már egy nappal korábban is érkeztek hírek, de ezek nem bizonyultak megalapozottaknak.

John Thomas ezredes elmondta, hogy az elmúlt órákban arra kaptak biztosítékot, hogy a harcokban részt vevő valamennyi fél beszünteti az egymás elleni küzdelmet és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcra összpontosítja erejét. A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy mind a törökök, mind az úgynevezett szír demokratikus erők (az Aszad elnök ellen harcoló arabok és kurdok koalíciója) párbeszédet kezdtek egymással és az amerikaiakkal is.

Törökország hadserege a múlt héten lépte át a szíriai határt és indította meg hadműveleteit Szíria északi vidékein, részben az Iszlám Állam dzsihadistái, részben pedig a kurdok ellen. Ankara azt állítja, hogy célja a határvidék megszabadítása a dzsihadistáktól és a kurdoktól, akiket szintén terroristáknak bélyegez.

Obama amerikai elnök vasárnap, a G20-as országcsoport kínai találkozóján megbeszélést folytat Erdogan török államfővel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.