Illegális bevándorlás

Nőtt a kísérő nélkül érkező kiskorú migránsok száma a Calais környéki táborokban

Augusztus végéig a Calais közeli táborokba csaknem 900, kísérő nélküli kiskorú menekült érkezett, "akik közül a legfiatalabb mindössze tízéves".

2016.08.30 16:53MTI

Megduplázódott az elmúlt három hónapban a kísérő nélkül érkező kiskorúak száma az észak-franciaországi Calais melletti menekülttáborokban, ahonnan reményeik szerint átkelhetnek Angliába.

Augusztus végéig a Calais közeli táborokba csaknem 900, kísérő nélküli kiskorú menekült érkezett, "akik közül a legfiatalabb mindössze tízéves" - közölte kedden a France terre d,asile elnevezésű francia menedékjogi szervezet.

A nem kormányzati szervezet által elvégzett augusztus végi összeírás lehetővé tette, hogy azonosítsanak "861 kísérő nélküli külföldi kiskorút Calais környékén", szemben a május elején összeszámolt 343-mal - közölték. Közülük "627-en a Calais-hoz közeli, Dzsungelnek nevezett nyomornegyedben élnek, 202-en ideiglenes befogadó központokban vannak elhelyezve, míg 32-en a nők számára létrehozott központban kaptak helyet" - részletezte a szervezet.

A kiskorúak számának jelentős emelkedése "arányban van a calais-i menekülttáborok lélekszámának növekedésével". Jelenleg közel kilencezren húzzák meg magukat itt, szemben az augusztus közepén becsült 6900 fővel - tette hozzá a France terre d,asile.

A főként Szudánból, Afganisztánból, Eritreából és Etiópiából érkező kísérő nélküli kiskorúak a calais-i bevándorlók tíz százalékát képezik - közölte a civil szervezet, amely úgy véli, hogy "sürgősen megfelelő megoldásokat kell találni az ügyben".

Ezek közül az egyik az, hogy "biztosítani kell a családegyesítést azon kiskorúak számára, akiknek vannak rokonaik az Egyesült Királyságban" - mutatott rá a francia menedékjogi szervezet.

A helyi hatóságok augusztus közepén elmondták, hogy "a családegyesítési kérelmek feldolgozása még a beadás napján megtörténik a calais-i alprefektusi hivatalnál, amely közvetlenül továbbítja azokat a brit hatóságoknak".

Azokat a fiatalokat, akik Franciaországban kívánnak maradni, "kiemelt gyermekjogi védelemben kell részesíteni, és megfelelő struktúrában kell kezelni ügyét mindaddig, amíg 18 éves nem lesz" - hangsúlyozza a szervezet.

A francia kormány azt tervezi, hogy szeptember végére létrehoz a Dzsungel területén egy 72 fő befogadására alkalmas átmeneti létesítményt a kísérő nélkül érkező fiatalkorúak számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.