Bosznia-Hercegovina

A zenicai a Balkán legkeményebb börtöne

Gyilkosok, erőszaktevők, rablók, háborús bűnösök és drogdílerek lakják, nevét az egész Balkánon félve ejtik ki, még akkor is, ha a volt Jugoszlávia egyik legismertebb rockegyüttese dalt írt róla; a zenicai büntetés-végrehajtási intézet a Balkán legkeményebb börtöne.

2016.08.31 02:30MTI

A horvát Express.hr hírportál készített riportot Zenicán, az írás pedig néhány óra alatt a legolvasottabb cikk lett a térség online felületein, a szerb és a boszniai oldalak azonnal átvették, a közösségi oldalakon számos megosztás született.

A hatalmas érdeklődés leginkább annak köszönhető, hogy a Balkánon a háborúk és a feszült időszakok miatt számtalan összecsapás és leszámolás történt, fegyverhez szinte bárki hozzáférhet a mai napig, így nem meglepő, hogy majdnem mindenki ismer legalább egy olyan embert, aki már ült börtönben. A számos anekdotából mindenki igyekszik kiszűrni a legérdekesebb részleteket, a börtönökben készült helyszíni riportok pedig a televízióban is a legnézettebb programok közé tartoznak.

A Zenica blues című dalt 1984-ben adta ki a Zabranjeno Pusenje, népszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a volt jugoszláv tagköztársaságok rádióiban a mai napig játsszák.

A 130 éve létező zenicai büntetés-végrehajtási intézet azonban nem csak a dalnak köszönheti hírnevét. Az évtizedek során mindig oda kerültek a legveszélyesebb bűnözők, de ültek ott írók, zenészek, papok, politikai foglyok is.

A magas falak, a szögesdrót, a rácsok és megfigyelőkamerák nemcsak azt akadályozzák meg, hogy ők érintkezzenek a külvilággal, hanem azt is, hogy a kívülállók megtudják, pontosan milyen is az élet Bosznia-Hercegovina legszigorúbb börtönében.

A zenicai fegyház körülbelül nyolcszáz lakója közül a legtöbb bosnyák származású, de vannak köztük horvátok, szerbek, romák és albánok is. A legtöbbjüket 5 és 20 év közötti időre ítélték, de 33 fegyencnek több mint húsz évet kell letöltenie. Együttes büntetésük meghaladja a 7000 évet.

A legismertebb szökések is ehhez az intézményhez kötődnek, szökésre azonban tizenöt éve nem volt példa, akkor két rab egy létra segítségével egyszerűen felmászott a falra, átugrott rajta, majd elsétált. A beszámoló szerint kiásni még senki nem próbálta magát az intézetből, ugyanakkor számos szökési kísérletet akadályoztak meg, hiszen a bennlévők egyetlen célja kiszabadulni: az elítélteknek ugyanis mindenük megvan a börtön falain belül, kivéve a szabadságot.

A Zenicának van sportpályája, mozija, kézműves terme, könyvtára, tanterme, étterme és több vallási helyisége is, az intézmény olyan, mint egy kisváros. A raboknak lehetőségük van arra, hogy dolgozzanak és pénzt keressenek, a munka azonban nem kötelező. A börtönnek 22 hektár megművelhető földterülete, 17 fóliasátra, valamint több ezer baromfija van és teheneket is tartanak. A jó magaviseletűek havonta két órát együtt tölthetnek a feleségükkel egy erre kijelölt szobában.

A legnagyobb problémát az egymás közötti erőszakcselekmények jelentik, mert a gyilkosok, rablók, kábítószeresek akár egy doboz cigarettáért is megtámadják egymást, így évente több ezer erőszakos cselekmény történik a börtön falain belül - olvasható a riportban. Szexuális erőszakra és önkéntes szexre is van példa, a szolgáltatásokért az elítéltek telefonkártyával fizetnek egymásnak.

A nyilatkozó rabok többsége már megbánta tettét, de olyan is volt, aki azt mondta az újságíróknak, ha újrakezdhetné, ismét megtenné.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.