Franciaország

Lemond a francia gazdasági miniszter

A bejelentés nem okozott nagyobb meglepetést a francia politikai életben, miután a 38 éves szociálliberális politikus márciusban önálló politikai mozgalmat alapított.

2016.08.30 15:18MTI

Emannuel Macron francia gazdasági miniszter kedd délután benyújtja a lemondását - erősítették meg francia kormányzati források a Les Échos című gazdasági napilap értesülését.

A tárcavezetőt kora délután fogadja Francois Hollande államfő.

A bejelentés nem okozott nagyobb meglepetést a francia politikai életben, miután a 38 éves szociálliberális politikus márciusban önálló politikai mozgalmat alapított En marche (Indulás!) elnevezéssel, amelynek célja felülemelkedni a bal- és jobboldali megosztottságon. Emmanuel Macron akkor elmondta, hogy elégedetlen a jelenlegi baloldallal. Július 12-én Párizsban tartott nagygyűlésén pedig azt ígérte mintegy 3500 fős hallgatóságának, hogy a 2017-es választásokon győzelemre viszi a pártját.

Emmanuel Macront 2014 augusztusban nevezte ki Francois Hollande gazdasági miniszternek. A közvélemény előtt addig ismeretlen, bankárból lett politikus korábban az államfő gazdasági tanácsadója volt. Nevéhez fűződik az egy évvel ezelőtt elfogadott gazdaság fellendítésére összeállított reformcsomagot, amelynek legvitatottabb pontja a vasárnapi nyitva tartás bővítése volt.

Jóllehet a magas munkanélküliség miatt a francia kormány gazdaságpolitikája népszerűtlen, azt a választók elsősorban Francois Hollande számlájára írják, aki júliusban már leváltással fenyegette meg a kormányból rendszeresen "kibeszélő" és a francia gazdaságpolitikát bíráló Macront. A tárcavezető ezáltal jóval népszerűbbé vált saját kormányánál és a média középpontjába került.

Emmanuel Macron nem tagja a kormányzó Szocialista Pártnak és választott tisztséget soha nem töltött be.

A lemondással azonnal megindultak a találgatások, hogy új mozgalma élén Emmanuel Macron elindul-e a jövő évi elnökválasztást megelőző jelöltállító választáson, amelyet januárban rendez a francia baloldal. Francois Hollande még nem jelezte, hogy újra elindul-e az elnöki székért, illetve az előválasztáson, ahol a felmérések szerint legesélyesebb kihívója Emmanuel Macron lehetne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.