Illegális bevándorlás

Több mint 24 ezer menekültjogi eljárás indult meg idén Ausztriában

Nem minden esetben kezdődhetett meg az eljárás, például azoknál sem, akiket a dublini rendelet alapján más uniós tagállamokba küldenének vissza.

2016.08.30 14:16MTI

Több mint 24 ezer menekültjogi eljárás indult meg idén július végéig Ausztriában, ez az idei évre meghatározott felső korlát mintegy hatvanöt százalékát teszi ki - közölte kedden Thomas Drozda kancelláriaminiszter.

Az év első hét hónapjában mintegy 29 ezer menekültstátusz iránti kérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz. Azonban nem minden esetben kezdődhetett meg az eljárás, például azoknál sem, akiket a dublini rendelet alapján más uniós tagállamokba küldenének vissza.

Az osztrák kormány korábbi döntése szerint 37 500 menekültstátusz iránti kérelmet fogad be az ország idén. Amennyiben ennél többen érkeznek, akkor Ausztria lezárhatja a határait.

Az osztrák politikai vezetés már hónapok óta vitázik azon, hogy - tekintettel a menekültek nagy számára - bevezessék-e, és ha igen, mikortól lépjen életbe a menekültügyi szükségállapot. Ez esetben a menedékkérőket már az osztrák határnál visszautasítanák. Ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el.

A kancelláriaminiszter tájékoztatása szerint a szükségállapot bevezetéséről szóló törvénytervezetet már jövő héten jóváhagyásra és véleményezésre küldhetik az illetékes szerveknek. A jóváhagyási folyamat négy héten át tart majd, ezt követően a kormány, majd egy parlamenti bizottság elé kerül a tervezet. Ezzel egyidejűleg Wolfgang Sobotka belügyminiszter és Hans Peter Doskozil védelmi miniszter a menekültek határról való visszatoloncolásának kérdéséről egyeztetnek a szomszédos államokkal, legfőképpen Magyarországgal.

Ausztriában 2015-ben összesen 90 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menekültstátusz iránti kérelmet nyújtottak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.