A parlament volt a célpont

Kézigránát-támadás Koszovóban: hat embert elfogtak

A lefogottaknál fegyvereket és lőszereket találtak, és a feltételezések szerint ők tervezték és szervezték meg, valamint ők is hajtották végre az augusztus 4-i támadást, amikor két motorkerékpáros gránátot hajított a parlament épületére.

2016.08.30 13:40MTI

Hat embert fogott el a koszovói rendőrség kedden, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a hónap elején gránátot dobtak a pristinai parlament épületére - közölte a koszovói belügyminisztérium.

A lefogottaknál fegyvereket és lőszereket találtak, és a feltételezések szerint ők tervezték és szervezték meg, valamint ők is hajtották végre az augusztus 4-i támadást, amikor két motorkerékpáros gránátot hajított a parlament épületére.

A hatóságok nem közölték, hogy kiket fogtak el, ám Visar Ymeri, az ellenzéki Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű mozgalom elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pártjának tagjairól van szó, a letartóztatásnak pedig szerinte politikai okai vannak.

A Vetevendosje képviselői az utóbbi egy évben többször is könnygázgránátot dobtak a parlamentben a képviselők közé, hogy akadályozzák a képviselőház munkáját. Az utóbbi hetekben a mozgalom tagjai, illetve szélsőséges nacionalista csoportok több támadást is végrehajtottak, így tiltakoztak a koszovói szerb önkormányzatok közösségének megalakítása, valamint egy Montenegróval való határegyezmény megkötése ellen. A koszovói állami televízió ellen egy héten belül kétszer is támadást hajtottak végre, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kedden lefogottaknak közük van-e ezekhez a támadásokhoz, illetve az azokat magukra vállaló szélsőséges csoporthoz.

Visar Ymeri kijelentette, pártja mindent megtesz azért, hogy megakadályozza, hogy a parlament csütörtökön ratifikálja a Montenegróval kötött határegyezményt. Az ellenzék szerint Koszovó a megállapodással 8000 hektárnyi földet juttat a szomszédos országnak, a kormány és az államfő szerint azonban a határegyezmény előnyös lesz Koszovó számára, hiszen közelebb viszi a kis balkáni országot az európai uniós vízummentességhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.