Sokan még fizetést sem kapnak

52 órás munkahét fillérekért, gyerekként

Csaknem 1,3 millió gyerekmunkást alkalmaznak az egykori Burmában.

2016.08.30 12:57MTI

Tömegével fogják munkára a gyerekeket Mianmarban. Az egykor Burmának nevezett ázsiai országban átlagban heti 52 órát dolgoznak a kiskorúak fillérekért, de sokan egyáltalán nem kapnak fizetést. Világszerte, főleg Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában, összesen 215 millió kiskorú dolgozik, közülük sokan teljes munkaidőben.

Csaknem 1,3 millió gyerek, azaz a kiskorú lakosság több mint 10 százaléka dolgozik Mianmarban – adta hírül kedden weboldalán a Myanmar Times című helyi napilap.

Heti 52 óra fillérekért

A munkaügyi, bevándorlási és népességügyi minisztérium és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) hétfőn Najpjidóban közzétett 2015-ös közös kutatása szerint a gyerekek egy részét fizetés nélküli munkaerőként alkalmazzák a családi vállalkozásban vagy a földeken.

Ami azonban a legszembeszökőbb, hogy a fizetésért keményen megdolgozó kiskorúak (a gyerekmunkások nagy része heti 52 órát tölt a "munkahelyén") is mindössze filléreket kapnak, órabérük átlagosan 30 eurocent (körülbelül 95 forint). A mianmari gyerekmunkásoknak mindössze 57 százalékát fizetik. A helyi törvények eközben tiltják, hogy a 14 és 16 év közötti gyerekek egy nap négy óránál többet dolgozzanak.

Többségük a földeken, erdőkben dolgozik

A kiskorú dolgozók 75 százaléka 15 és 17 év közötti, és az összes gyerekmunkás 52,9 százaléka fiú. A gyerekek 80 százalékát Mianmar vidéki részein fogják munkára, többségük (60 százalékuk) a mezőgazdaság, halászat vagy erdőgazdálkodás területén segít be, de akadnak a kézműves, a kereskedelmi vagy éppen a szolgáltatási szektorban dolgozók is.

Több mint 200 millió gyerekmunkás

Az ILO becslései szerint világszerte 215 millió kiskorú dolgozik, közülük sokan teljes munkaidőben. Az ENSZ szakosított szervének 2010-es adatai alapján az ázsiai és csendes-óceáni térségben az 5 és 17 év közötti korosztályban minden 8., a latin-amerikai régióban minden 10., míg Fekete-Afrikában minden 4. gyereket munkára fognak.

Mianmarban idén megalakult az első demokratikus kabinet a katonai kormányzat több mint öt évtizedes kormányzása után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.