Frontex-vezető

Továbbra is nagy migrációs nyomás nehezedik az EU-ra

Ismét emelkedésnek indulhat az illegális határátlépők száma, ha kudarcba fulladna az EU-Törökország menekültügyi megállapodás.

2016.08.29 18:35MTI

Továbbra is nagy migrációs nyomás nehezedik az Európai Unióra, és ismét emelkedésnek indulhat az illegális határátlépők száma, ha kudarcba fulladna az EU-Törökország menekültügyi megállapodás - mondta az uniós külső határokon folytatott határigazgatási együttműködésért felelős uniós ügynökség (Frontex) vezérigazgatója egy hétfői német lapinterjúban.

Fabrice Leggeri a Die Welt című lapban az EU-Törökország megállapodás esetleges bukásának lehetséges következményeiről elmondta, hogy valószínűleg emelkedne a Törökországból érkező "irreguláris migránsok" száma és nem lehetne többé visszaszállítani őket a görög szigetekről Törökországba.

Arra a kérdésre, vajon Recep Tayyip Erdogan már most úgy tesz, mintha "zsilipőr" lenne és átküld menekülteket az EU-ba, a francia uniós tisztségviselő azt mondta, hogy nem tapasztalni erre utaló jeleket. Júliusban nagyjából 1800-an keltek át szabálytalanul Görögországba, holott még februárban és márciusban is naponta érkeztek ennyien - tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a törökországi puccskísérlet óta ugyan érkezett néhány török állampolgár, de nem érzékelhető "említésre méltó hatás".

Kiemelte, hogy az EU-Törökország megállapodás tavaszi életbe lépése óta Törökország "nagyon jól" együttműködik Görögországgal és az ügynökséggel, és "együtt egyre jobban sikerül már Törökországban ellenőrizni a migrációs áramlásokat".

Arra a kérdésre, előfordulhat-e ismét a tavalyi eset, amikor minden korábbinál többen, egymillióan érkeztek az EU-ba, azt mondta, hogy az EU tanult a 2015-ben történtekből, de "továbbra is roppant nagy a migrációs nyomás", mert Szíriában változatlanul polgárháború van, az Iszlám Állam terrorszervezet Észak-Afrikában is megvetette a lábát és "a szegénység még mindig szorosan a markában tartja a világ számos részét".

A 2015-ös fejleményekkel kapcsolatban arra a kérdésre, vajon "kapuzárási pánikot" váltott-e ki a magyarországi ideiglenes műszaki határzár megépítésének bejelentése, Fabrice Leggeri elmondta: "a migránsok észrevették, hogy gyakorlatilag nyitva állnak az EU kapui, és mivel érezték, hogy ez nem lesz tartós, kihasználták a lehetőséget". Arra a kérdésre nemmel válaszolt, hogy kerítések megállítják-e a menekülteket.

A Frontex vezetője a jelenlegi bulgáriai helyzetről szólva kiemelte, hogy a tagállamoknak a jelenlegi 112 mellé még legkevesebb 100 embert kellene küldeniük a Frontex helyi műveleteinek támogatásához, mert többen kelnek át Görögországból vagy Törökországból Bulgáriába. Azonban nincs szó akkora számokról, mint tavaly a Nyugat-Balkán esetében, általában véve pedig az tapasztalható, hogy a migrációs áramlások szétágazódnak, mert "a migránsok és az embercsempészek új utakat találnak".

Hangsúlyozta, hogy a Frontex továbbra is sürgeti legális migrációs útvonalak, lehetőségek kialakítását. "A határvédelem és az Európába vezető legális utak nem kizárják, hanem kiegészítik egymást", mert a legális lehetőségek révén csökken a külső határokra nehezedő nyomás.

Arra a kérdésre, hogy mennyi embert kellene befogadnia az EU-nak évente, azt mondta, hogy erről a tagállamoknak kell egyeztetniük az Európai Bizottság bevonásával.

A Líbia, illetve Egyiptom és Olaszország közötti tengeri migrációs útvonal helyzetéről szólva kiemelte, hogy az Olaszországba érkezők száma "elég stabil", az idén eddig csupán 3 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest.

Arra a felvetésre, hogy sokan bírálják a Frontexet, mert csupán "komphajózási szolgáltatást" nyújt a térségben, elmondta, hogy most nem lehetséges az embercsempészek elleni küzdelem a partok közelében, mert Líbia túl veszélyes, de a tervek szerint ősztől részt vesznek a líbiai parti őrség munkatársainak kiképzésében.

A Frontex átalakításáról szólva kiemelte: az a legfontosabb, hogy legyen egy állandó operatív egység, amelyhez a tagállamok 1500, napokon belül mozgósítható embert biztosítanak. Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság eredeti javaslata alapján a Frontex akár az adott tagország egyetértése nélkül is részt vehet egy-egy határszakasz igazgatási feladatainak elvégzésében, az ügynökség vezetője elmondta, hogy megtalálták a kellő egyensúlyt: először a Frontex tárgyal az adott nemzeti hatósággal, és ha nem jutnak egyetértésre, az ügyet napirendre veheti az ügynökség igazgatótanácsa, amely megerősítheti a vezérigazgató javaslatát, vagy pedig "politikai döntést" hozhat a tagállami kormányokat képviselő uniós testület, az Európai Unió Tanácsa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.