Iszlám

Száznál több afgán diákot vettek őrizetbe egy pakisztáni Korán-iskolában

A 4 és 18 év közötti tanulóknak nem volt pakisztáni tartózkodási engedélyük, így visszatoloncolják őket Afganisztánba.

2016.08.29 17:50MTI

A nyilatkozó rendőrtiszt, Nadím Huszein azt is közölte: bezárták a medreszét, mert nem volt hivatalosan bejegyezve. Akbar Harifal, az északnyugat-pakisztáni Beludzsisztán belügyminisztere – ennek a kormányzóságnak a székhelye Kvetta -, megerősítette az őrizetbe vételeket.

Pakisztán a szélsőségesség elleni akcióterv keretében azután kezdett a területén működő 13 ezer medresze vagy más néven Korán-iskola ellenőrzésébe, hogy elszenvedte történelmének legsúlyosabb merényletét. 2014 decemberében Pesavarban tálibok megrohamoztak egy iskolát, a mészárlásnak több mint 150 halálos áldozata volt.

A Korán-iskolák gyermekek százezreinek nyújtanak alapszintű oktatást, de a tananyag ellenőrzése híján a medreszékben gyakran terjesztenek terrorista tanokat. Egyelőre semmi olyan adatot nem közöltek, amely alapján a szombaton bezárt iskolát kapcsolatba lehetne hozni szélsőséges csoportokkal vagy akciókkal.

Közel 3 millió afgán menekült él Pakisztánban engedéllyel vagy anélkül, az elhúzódó afganisztáni bizonytalanság akadályozza a hazatelepítési programok végrehajtását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.